Druvan's Gruppen brinner för sina kunder

Hos Druvan’s Gruppen, som är certifierad återförsäljare av smörjmedel för Preem och Texaco, sätter man servicen till kunderna främst. Här kan kunderna få sina produkter hemkörda – eller hämta dem på lagret dygnet runt. Och man bjuder gärna på initierade råd.

Om man har kunder som handlat av företaget under flera generationer har man förmodligen gjort något bra. Så är det för Druvan’s Gruppen i småländska Aneby som har kunder som handlat smörjmedel av dem i tre generationer. 

– Det roligaste är att hjälpa till med råd och rekommendationer som gör att våra kunder kan hitta de bästa lösningarna för just dem. Vi är också glada över att kunna erbjuda tillgång till vårt lager dygnet runt, vilket nog inte är så vanligt, säger Lars-Göran Bengtsson som driver Druvan’s Gruppen tillsammans med sin familj.

Förutom försäljningen av smörjmedel har företaget även två biltvättar och servar en tredje. Dessutom underhåller de och servar tio stationer för Preems räkning. I koncernen ingår även förvaltning av fastigheter, transporter och restaurangverksamhet.

– Servicen på Preems stationer innebär att vi dagligen gör en 25-milsrunda där vi besöker alla stationer. I samband med det passar vi också på att leverera smörjmedel till våra kunder, vilket kan innebära allt från en fyralitersdunk till flera fat, säger Henrik Bengtsson, son till Lars-Göran och aktiv i driften av företaget.

Henrik Bengtsson, son till Lars-Göran och aktiv i driften av företaget.Förutom försäljningen av smörjmedel underhåller och servar Druvan's Gruppen också tio stationer för Preems räkning. "Vi gör dagligen en 25-milsrunda där vi besöker alla stationer", säger Henrik Bengtsson.

Väljer hållbara alternativ

Hållbarhet är en viktig fråga, och där det finns hållbara alternativ försöker företaget välja dem. Själva tankar de enbart Preem Evolution Diesel, och alla kemikalier som används i biltvättarna är Svanenmärkta.

– När det handlar om de produkter vi säljer finns en utveckling mot tunnare oljor som är mer bränslebesparande. Än så länge säljer vi inte så många biooljor, men det förekommer när det gäller till exempel hydrauloljor och sågkedjeoljor, säger Henrik Bengtsson.

Företaget har varit certifierad återförsäljare av smörjmedel hos Preem ända sedan certifieringen infördes.

– För oss har det alltid varit viktigt att stå för kunskap och kvalitet. Certifieringen var ett sätt att vidareutbilda oss och fortsätta att utvecklas, säger Lars-Göran Bengtsson.

Lars-Göran Bengtsson som driver Druvan’s Gruppen tillsammans med sin familj.Lars-Göran Bengtsson driver Druvan’s Gruppen tillsammans med sin familj. Företaget är certifierad återförsäljare till Preem av smörjmedel samt servar och underhåller tio av Preems stationer.

Ökade krav på produkterna

Det har nu gått 43 år sedan han köpte första företaget i gruppen, en Texacomack med tillhörande verkstad och biltvätt i Aneby. Smörjmedel kom in i bilden några år senare.

– Texaco hade en representant som peppade mig att börja sälja smörjmedel och jag tycker fortfarande att det är lika intressant och roligt, säger Lars-Göran Bengtsson.

Sedan han startade har produktutbudet hunnit breddas och utvecklas en hel del.

– Dagens moderna fordon ställer mer specifika krav på rätt produkt, inte minst utifrån olika miljökrav. I dagsläget har Texaco en produktkatalog på 200-300 produkter. Vi har inte alla produkter i lager, men så fort en ny kund vill ha en produkt tar vi hem den, säger Lars-Göran Bengtsson.

Den största utmaningen i dagsläget är att få tiden att räcka till – inte minst med tanke på företagets många olika verksamhetsgrenar. Men något större problem är det ändå inte.

– Jag lärde mig tidigt att den enda sanna glädjen är arbetsglädjen och min fru och son är likadana. Det gör att vi gärna jobbar mer eller mindre dygnet runt. Service och tillgänglighet är allt för oss, säger Lars-Göran Bengtsson.

Text: Sara Bergqvist
Foto: Peter Holgersson

Om Druvan's Gruppen Om Druvan's Gruppen

Verksamhet: Certifierad återförsäljare till Preem av smörjmedel samt servar och underhåller tio av Preems stationer. Driver också fastighetsverksamhet, biltvättar, budtransporter och restaurangverksamhet.
Verksamhetsområde: Huvudsakligen nordöstra Götaland, med fokus på småländska höglandet – men har kunder över hela landet. Utgår från Aneby i Småland.
Kunder: Entreprenadföretag inom bland annat skog, anläggning och jordbruk.
Omsätter: Totalt 18 miljoner kronor, varav cirka 5 miljoner kronor rör smörjmedel.
Antal sysselsatta på hel- eller deltid: 8.
Grundat: 1976.