”Vi vill leverera hållbara produkter”

Med en hållbar produktportfölj håller Gävleborgs Petroleum skogsnäringen kring Bollnäs i drift. Nu lägger den lokala återförsäljaren i nästa växel och satsar på smörjmedel.

Sedan starten 2013 har Gävleborgs Petroleum försett skogsindustri, lantbruk, gruskrossar och entreprenader i Gävleborgs län med bränsle. När man nu breddar sortimentet med hela Texacos utbud får företaget ytterligare ett ben att stå stadigt på.

– Den här sortens affär bygger mycket på förtroende, flexibilitet och att tillgodose kundernas behov. Det finns en stor efterfrågan eftersom Texaco inte har funnits här tidigare. Produkterna har godkännande på många maskiner och applikationer – det smäller högt, säger Henrik Ericsson, vd för Gävleborgs Petroleum.

Henrik Ericsson, vd för Gävleborgs Petroleum.I maj blev Gävleborgs Petroleum certifierad återförsäljare för Preem och Texaco. "Det är som att sätta en kvalitetsstämpel på verksamheten jag har", säger Henrik Ericsson.

Ökad försäljning

Företaget har de två senaste åren ökat försäljningen med 47 procent. En del av volymen tog de från Hällberg & Son som blev uppköpta av Colabitoil 2017. Henrik Ericsson beskriver tiden som turbulent för kunderna och att många har sökt sig till ett lokalt alternativ.

– Kunderna vill veta att de kan få bränsle och när de får bränsle. Sedan blir det så att jag träffar dem i kön på Ica, det tror jag hjälper till, men framför allt kommer de till oss för att vi gör ett bra jobb.

Med mer effektiva smörjmedel hoppas Henric Ericsson kunna minska antalet driftstopp hos kunderna framöver. Även om han lämnar valet av smörjmedel till kunden ger han en klar bild av fördelarna med de moderna oljorna.

– Det är oftast ganska dyrt att ha driftstillestånd i förhållande till de extra kronorna oljan kostar. På många maskiner kan man förlänga service- och bytesintervallerna upp till det dubbla. Det känns som att Preem och Texaco, i samarbete med motortillverkarna, är långt fram i den utvecklingen.

Smörjmedel från Texaco Delo."Skogsnäringen är motorn i ekonomin på de här breddgraderna. Med effektiva smörjmedel kan man förlänga service- och bytesintervallerna på många maskiner upp till det dubbla", säger Henrik Ericsson.

Certifierad återförsäljare

I maj blev Gävleborgs Petroleum certifierad återförsäljare för Preem och Texaco. För Henric Ericsson känns det som ett steg i rätt riktning.

– Det är som att sätta en kvalitetsstämpel på verksamheten jag har.

Även om Gävleborgs Petroleum mest säljer diesel samt hydraul-, sågkedje- och motorolja kan de nu uppbringa hela Preem och Texacos sortiment, inklusive Biodiesel 100.

Med ökad miljömedvetenhet bland kunderna har Henrik Ericsson börjat få förfrågningar om att köpa reduktion på certifikat.

— Det har inte slagit igenom helt än, men det går framåt. Miljödebatten är ständigt aktuell. Vi försöker vara med och påverka och få kunderna att välja ett miljövänligare alternativ och leverera produkter som är hållbara. Förr eller senare måste vi dit, säger han.

Veronica Ehn, tankbilschaufför på Gävleborgs Petroleum. Efter nästan tio år som mjölkbilschaufför har Veronica Ehn nu kört tankbil för Gävleborgs Petroleum i ett och ett halvt år. ”Ingen dag är den andra lik, det är sällan kunderna i skogen är kvar på samma plats så det gäller att ha en bra kundkontakt” , säger hon. 

Text: Erik Ardelius
Foto: Maria G Nilsson

Gävleborgs Petroleum Gävleborgs Petroleum

Grundat: 2013 i Bollnäs
Anställda: Tre på heltid och två på deltid.
Största kundgruppen: Skogsindustrin.