Sönerna tar över NB Oljor

Sedan kollegorna Rita Tibbelin och Leif Forsgren startade NB Oljor i Västerås 2006 har företaget växt kraftigt. Nu väntar ett generationsskifte, där deras fyra söner tar över verksamheten. Ambitionen är ett nytt tillväxtsprång.

Gustav Tibbelin, son till Rita Tibbelin, ser fram emot våren. Då ska han och brodern Julius ta över familjeföretaget NB Oljor tillsammans med Leif Forsgrens båda söner Max och Filip. Företaget, som har varit certifierad återförsäljare till Preem ända sedan starten, har ett brett produktutbud där diesel, smörjmedel och eldningsolja är de tre huvudprodukterna.

– Jag tror spontant att vi alla känner att det är en rolig tid som väntar. Tanken är att vi ska växla upp till en ny nivå och det ska bli spännande att se hur vi lyckas, säger Gustav Tibbelin, och fortsätter:

– Det känns också tryggt med Preem som partner, både för det starka varumärket och för att det känns som ett företag som driver utvecklingen framåt, inte minst på hållbarhetssidan.

Gustav Tibbelin, NB Oljor"Vi kompletterar varandra väldigt bra", säger Gustav Tibbelin om att han tar över NB Oljor tillsammans med sin bror och Leif Forsgrens två söner. 

”Vi kompletterar varandra väldigt bra”

Själv började han arbeta i företaget för tio år sedan, efter avklarade universitetsstudier. Max började samtidigt, Julius kom in två år senare och Filip för fem år sedan.

– Vi kompletterar varandra väldigt bra, både kompetensmässigt och som personer. Jag har pluggat finansiering och management, Julius är duktig på produktsidan, Filip på marknad och Max har hela bredden, säger Gustav Tibbelin.

Företaget har sin grund i Bergslagsoljor i Västerås och Nordins i Sala som köptes upp av Preem 1992 och 1996. När Preem genomgick en strategisk förändring 2006 fick kollegorna Leif Forsgren och Rita Tibbelin möjlighet att köpa ut de båda delarna och slog ihop dem till bolaget NB Oljor. Ytterligare en kollega, Inge Hagman, var också med från starten, men gick bort efter ett par år.

Max Forsgren, NB OljorMax Forsgren är beredd att ta över NB Oljor till våren, tillsammans med sin bror och Rita Tibbelins två söner. 


”Vi kan erbjuda hela bredden”

Inledningsvis låg omsättningen på 228 miljoner kronor och mer än hälften av kunderna var villakunder som köpte villaolja.

Rita Tibbelin och Leif Forsgren, NB Oljor– Den marknaden har minskat betydligt, medan vi däremot har ökat kraftigt på lantbruks- och entreprenadsidan. Förra året omsatte vi 435 miljoner kronor, säger Rita Tibbelin.

De senaste åren har företaget även satsat på att bygga egna drivmedelsstationer. Så här långt har man fem publika stationer och ytterligare ett antal direkt ute hos större kunder som åkerier, industrier och bussbolag. Och produktutbudet med huvudfokus på diesel, smörjmedel och eldningsolja har breddats med produkter som alkylatbensin, AdBlue, gasol och gas.

– Våra kunder använder de här produkterna också, vilket gör att vi kan erbjuda hela bredden och få dem som helkunder, säger Leif Forsgren.


Intresset för hållbarhet är stort

Hållbarhet är en viktig fråga för företaget. De två egna tankbilarna körs uteslutande på Preem Evolution Diesel och man uppmanar gärna även kunderna att byta om de inte redan gjort det.

– Vi märker att det finns ett stort intresse bland våra kunder och omläggningen går snabbt nu. Närmare 80 procent av våra kunder tankar bara Preem Evolution Diesel nu, säger Leif Forsgren.

– Om vi tittar tio år framåt i tiden är det nog miljö- och klimatfrågorna som kommer att ha allra störst betydelse för verksamheten och påverka den mest, säger Rita Tibbelin.

Text: Sara Bergqvist
Foto: Pia Nordlander

Om NB Oljor Om NB Oljor

Ägare: Rita Tibbelin och Leif Forsgren.
Grundat: 2006. Bakgrund i Nordins i Sala med start 1957 och Bergslagsoljor i Västerås från 1968.
Verksamhet: Försäljning av bland annat drivmedel, smörjmedel, eldningsolja, gas och gasol samt kemtekniska produkter till kunder inom lantbruk, entreprenad, industri och åkerier.
Verksamhetsområde: Verksamhetsområdet sträcker sig inom en radie på cirka 12–13 mil från Västerås, med undantag från Stockholm. Fem publika tankstationer inom området. Huvudkontor i Västerås och försäljningskontor i Sala.
Omsättning: 435 miljoner kronor.
Antal medarbetare: 10.