Tänk på det här när du ska cykla långlopp


Tre steg till att lyckas med Hemmavasan 2020. Bli en smidigare, snabbare och säkrare cyklist med de här enkla tipsen av mountainbikeproffset Emil Lindgren.

Vasaloppets sommarvecka blir Hemmavasan 2020. I stället för att ta oss från Sälen till Mora kan du delta i Hemmavasan där du är. Förra årets vinnare av Cykelvasan Emil Lindgren tipsar om hur du blir en säkrare cyklist och har ännu roligare i spåret.

  1. Slappna av

    Så enkelt som det låter. Lyft blicken och ta det lugnt när du cyklar. Spänner du dig blir du trött och mentalt utmattad. Träna på att låta cykeln göra jobbet och "dansa under dig".

  2. Ät och drick i tid

    Kan inte poängteras för många gånger. Det är alltför många cyklister och motionärer som kör sig tomma på energi helt i onödan. Är du ovan vid att äta när du tränar är det hög tid att börja öva. Vänj dig vid att vara i rörelse och äta samtidigt utan att tumma på din och andras säkerhet. Ta med dig energigels under ditt nästa träningspass, förslagsvis. Vi är som bilar – vi behöver drivmedel för att ta oss fram.

  3. Bli ett med cykeln

    Bromsteknik och balans är otroligt viktigt. Lär känna bromsarna och hur mycket du kan svänga på cykeln innan du tappar greppet. Du kan också öva på olika balansövningar på cykeln. Börja med korta övningar på en grusplan eller liknande för att bekanta dig med din cykel.

Allt detta kommer att göra dig till ens smidigare, snabbare och säkrare cyklist. 

Sist men inte minst. Se upp för trafiken när du är ute och cyklar. Var vaksam om du väljer attt köra Hemmavasan på trafikerade vägar.

Lycka till!

Som glad huvudsponsor till Vasaloppet ställer vi nu om och är med och genomför Hemmavasan 2020. Hemmavasan är motionslopp i grenarna cykel och löpning, som hämtat sina distanser från Vasaloppets ordinarie sommarlopp.

Dessutom kan du välja distansen 10 km. Under perioden den 15–22 augusti kan du delta i Hemmavasan där du är. Lördag den 15 augusti är den stora Hemmavasa-dagen.

Läs mer på Vasaloppets hemsida (extern sida) >>