Möt klasscoacherna

Sedan starten har ett tjugotal medarbetare på Preem engagerat sig som klasscoacher och i arbetet med att besöka skolor tillsammans med My Dream Now. Varje läsår besöker fyra klasscoacher från olika företag en och samma klass under fyra tillfällen.

Jenny Lundblad, orderspecialist i Program svar, StockholmJenny Lundblad Preem

Varför ville du bli klasscoach?
– Många ungdomar i dag saknar förebilder som visar möjligheterna i arbetslivet. För mig känns det betydelsefullt att få inspirera elever att följa sina drömmar och hitta sin egen väg. Jag ser det som oerhört viktigt att få vara en vuxen förebild i arbetslivet till dessa ungdomar.

Du har gjort ett klassbesök på en skola i Alby. Berätta!
– Jag var med och besökte en sjundeklass med 26 elever. Vid första besöket fick de skapa ett drömkollage med urklipp från tidningar med olika yrken som de skulle vilja jobba med i framtiden. De allra flesta har drömmar och det var väldigt roligt att se deras kreativitet. Några från klassen pratade om att de vill välja ett liv med snabba pengar. Här hoppas jag att jag som vuxen och representant från arbetslivet kan väcka nya tankar om att det finns andra vägar.

Vad fick du för respons från eleverna?
– Min känsla är att det var väldigt uppskattat. Det verkade som att klassen tyckte att det var givande att någon annan vuxen utöver lärare och föräldrar pratade om framtiden.

Hur går dina tankar efter besöket?
– Jag tänker att det är ännu viktigare att eleverna har vuxna förebilder. Att få vara med om det här och vägleda och förhoppningsvis göra skillnad. Det vi gör som klasscoacher kan öppna upp nya drömmar. Jag hoppas vårt arbete inspirerar eleverna att ta skolan på större allvar, vilket i sin tur gör att de själva tar ansvar för att göra skillnad i sina liv.

 

Camilla Själin, laboratorieingenjör, just nu ordförande för lokala Unionenklubben i Lysekil och Göteborg

Camilla Själin Preem

Varför ville du engagera dig?
– Jag gillar människor och är lärare i grunden. Att kunna knuffa ungdomar i rätt riktning saknar jag från den tiden, så det känns jättebra att få möjlighet att göra det på Preem. Det är viktigt att kunna visa på vilka möjligheter som finns i livet för unga som kanske inte har så många vuxna förebilder i arbetslivet.

Du har för avsikt att ta en klass från Angered till raffet i Lysekil. Varför då?
– Vi har en sån oerhörd bredd på vår verksamhet – man kan vara allt ifrån ingenjör till elektriker och ekonom. Jag tror att vår arbetsplats kan ge en ökad kunskap kring arbetslivet och vilken bredd och vilka möjligheter som finns. Tanken är att hämta klassen med buss i Angered, så det blir en rejäl skolutflykt. Många av eleverna har säkert aldrig varit i Lysekil. Jag hoppas vi kan bjuda på en fin upplevelse.

Hur ser du på Preems roll som arbetsgivare?
– Preem menar allvar när man säger att man vill leda utvecklingen mot ett hållbart samhälle. I det innefattas även socialt ansvar. Företaget har stora ekonomiska muskler och att använda dem för att göra skillnad tycker jag är helt rätt! Ett sätt att göra detta på är partnerskapet med My Dream Now. För egen del känns det förmånligt och utvecklande att kunna engagera sig på arbetstid.

 

Emil Malmström, processingenjör, Göteborg

Emil Malmström Preem
Varför ville du bli klasscoach?
– Jag tycker att alla ska ha rätt till en ärlig chans i livet. Det ska inte spela någon roll om dina föräldrar är högutbildade eller arbetslösa – alla ska ha en möjlighet att lyckas. Jag vill bidra till att unga ser möjligheterna och vad som krävs för att ta sig dit de vill.

Vilka besök har du gjort?
– Jag har hunnit med två besök hos Angeredsgymnasiets handels- och administrationsprogram årskurs tre. Under det första tillfället pratade vi om att ett jobb kan leda till ett annat: Ta de jobb du kan få och gör det bra, så är du ett steg närmare dina drömmars mål. Den andra gången handlade det om hur man skriver ett bra cv. Det innefattade också ett rollspel där jag och en annan klasscoach simulerade en arbetsintervju. Det öppnade upp för bra diskussioner med eleverna.

Vad ni fått för respons?
– Många var tacksamma för att vi visade olika typer av cv:n, till exempel ett där en kille rappar. Det enda negativa vi fick höra var att pausen var för lång, så det känns väldigt positivt. Efter andra besöket fick vi höra att eleverna hade hängt på låset, och det hörde inte till vanligheterna enligt lärarna.

Vad har besöken betytt för dig personligen?
– Vi satt i smågrupper och skrev cv. Det blev en jättebra diskussion. När vi skulle presentera det inför hela klassen ville en inte prata, och det respekterade vi. Men i slutet av träffen delade han med sig av vad han skulle ta med sig från dagen. Det var kul att se. Jag försöker lyssna på alla och lyfta de som verkar vara blyga.