”Vi fick stöd och hjälp när livet var som mörkast”

Med en väpnad konflikt i landet, ensamstående med två barn och ett på väg hamnade Kateryna i en svår depression och ville ta sitt liv. Tack vare stödet från SOS Barnbyar i Brovary utanför Kiev kunde hon ta sig tillbaka och fick kraften att leva igen.

I samma veva som Kateryna blev arbetslös fick hon veta att hon var gravid och lämnades av sin man. Hon hade två barn sedan tidigare, och hamnade i en svår depression. 

– En främling kom fram till mig på gatan och frågade hur jag vågade föda ett barn när det var krig i landet. Jag började allvarligt fundera på att ta mitt liv. Jag såg ingen utväg, jag kände mig så ensam och ville bara att allt skulle ta slut. 

Genom en vän fick Kateryna höra talas om SOS Barnbyars arbete i området. Hon hade då nått den gräns då hon planerade livet för barnen efter sin bortgång, och det var av den anledningen som hon sökte sig till barnbyn.

– Avståndet mellan mig och barnen bara växte, berättar hon.

Såg allvaret i situationen

Hos SOS Barnbyar fick Kateryna träffa socialarbetaren Luba, som direkt såg allvaret i situationen. Luba såg till att den unga mamman fick börja i terapi, och tillsammans gjorde de upp planer för att förbättra familjens levnadsförhållanden.

Luba, Kateryna och IgorKateryna gick både på privat samtalsterapi och på gruppterapi i byn. 

– Under de första terapisessionerna satt jag bara tyst och lyssnade på de andra. Jag fick höra alla deras historier, och mångas liknade min egen. Då kände jag mig inte lika ensam, säger Kateryna. 

Det tog ett tag innan hon vågade öppna upp och berätta om mig själv.

– Då blev jag omfamnad av en annan kvinna som också var med, som försäkrade mig att allt skulle ordna sig. 

Parallellt med terapisamtalen fick Kateryna hjälp av Luba med inköp av mat, kläder till barnen, och blöjor till den minsta.

– Ett år efter att Luba kom in i vårt liv såg allting annorlunda ut. Jag kunde stanna upp mitt i en rörelse och titta på min familj. På min flitiga flicka som är min högra hand och hjälper mig att ta hand om lilla Igor, och på min ambitiöse pojke som drömmer om att bli pilot. Jag hade fått tillbaka mina barn, men vad som var än viktigare: de hade fått tillbaka sin mamma, berättar Kateryna. 

Brett stöd till familjen

Syskonen Igor, Petro och Oksana har fått vara med på olika aktiviteter i barnbyn, där de dansade, lekte, målade och fick vänner. 

Igor och Oksana

De fick även stöd av en psykolog.

– Vi arbetade brett och kunde ge familjen all hjälp de behövde för att göra situationen stabil, men målet är att Kateryna också ska få ett jobb säger Luba.

Kateryna har fått tid på sig att vidareutbilda sig för att få en anställning. Hela familjen har fått fortsatt psykologiskt stöd av SOS Barnbyar.

– Vi säkerställer att den positiva utvecklingen håller i sig. Både Oksana och Petro får hjälp med sina studier efter skolan, säger Luba.

Kateryna och Igor har gått på workshops för mammor och småbarn. 

– Jag är så tacksam för att Luba kom in i vårt liv, och för att mina barn fick stöd och hjälp när livet var som mörkast. Med SOS Barnbyars hjälp kommer jag att kunna få jobb och vända min situation, och fortsätta att göra mina barn lyckliga, säger Kataryna.

Foto: Katerina Illevska