Soloätande, rekordsnabb snabbmat och alkoholfritt – välkommen till 2018

Nu startar året då ”veggie goes mainstream”, fler föredrar sitt eget sällskap på krogen och biffen serveras på bara någon minut. Här får du en försmak av 2018.

Knappt har vi hunnit smälta lussebullarna, skinkan och sillen innan det nya årets mattrender dukas upp framför oss. Vad kan vi då se fram emot att sätta tänderna i 2018?

– Det som sticker ut i år är att ”veggie goes mainstream”. Grönsaker får ett bredare genomslag och det ökade intresset sätter avtryck. När kedjan Pret A Manger testade att ha en helt grön butik ökade försäljningen med 71 procent, säger Lennart Wallander, vd på matkommunikationsbyrån Food & Friends.

Att vår hälsa blir allt viktigare är tydligt i år, ytterligare ett exempel är att vi dricker mindre alkohol.

– Vi är medvetna om hur det vi stoppar i oss påverkar våra kroppar. Och just den alkoholfria trenden är intressant. Nu finns en bar i Shoreditch i London, som heter Redemption, där de serverar ”giftfritt” – utan alkohol, gluten och kött. Och i Sverige erbjuder tapas-kedjan Caliente alkoholfria drycker, som inte är läsk. De bygger på chili smaksatt med exempelvis plommon och ingefära, så du får en kick.

Vi går allt mer mot ett samhälle där vi behöver rationalisera och effektivisera för att få vardagen att gå ihop. Och maten är inget undantag, nu dyker pizzerior upp där en Vesuvio knådas och gräddas på bara 90 sekunder och barer där cocktails serveras via kran.

– Vi vill få ut mer av vår tid och därför kommer mat och dryck serveras på ett kick. Ett bra exempel är London-krogkedjan Flat Iron, som jobbar med sous vide för att leverera din stek på under tio minuter. Där är det är inte ovanligt att maten kommer före vinet.

I takt med att det blivit mer tillgängligt att gå på krogen så ökar nu soloätandet, berättar Lennart Wallander. I år väntas det nå nya nivåer och för att möta behovet bygger restaurangerna om.

– Förr bokade man bord för affärslunchen eller födelsedagen, i dag ses krogen som ett extra vardagsrum. Det har lett till att det blivit mer socialt accepterat att äta utan sällskap, man vill helt enkelt få i sig något gott och pyssla med sin mobil i fred. Utvecklingen för med sig att restaurangerna anpassar. På Paraden i Stockholm har man ställt ensambord i en bred trappa, där man kan sitta utan att känna sig uttittad.

Om du blickar framåt fem år, vilka trender ser du då?
– Trenden att äta mat anpassad för olika aktiviteter kommer att bli mer extrem i framtiden. Vad äter man exempelvis om man vill vara social, så att kroppsodören inte stör? En annan sak är att medvetenheten om hur magbakterier påverkar vårt humör och vår mentala kapacitet kommer att öka. Proviva har ju funnits länge, men det kommer bli mer naturligt att köpa fler produkter som gagnar bakteriekulturen, hälsofrämjande kolhydrater som prebiotika, till exempel, säger Lennart Wallander.

 

Text: Daniel Retz

Fakta

Food & Friends rapporter Food & Friends rapporter

Matkommunikationsbyrån Food & Friends släpper årligen tre stycken rapporter: I Trendspotting siar man om det kommande matåret, medan Matrapporten bygger på intervjuer med 1 000 svenskar om vad och hur de äter och lagar mat, och Krogkollen tar upp vad krögarna oroar sig för. 

Fakta

Något för alla behov och smaker Något för alla behov och smaker

Preem tror på valfrihet och därför erbjuder de riktigt bra fresh food längs vägen. Oavsett om du är allergisk mot gluten eller laktos, inte äter fläskkött, är vegan eller bara är sugen på en helt vanlig korv med bröd – alla är välkomna in på ett smakfullt stopp. Varför inte avsluta med en kopp riktigt gott KRAV- och Fairtrademärkt kaffe, kanske med lite ekologisk mjölk i.