”Man kan inte vinna OS innan man vunnit klubbmästerskapet”

Först tveksam. Sedan övertygad. Forne skidkungen Gunde Svan menar att hans samarbete med Preem har gett honom en knuff i rätt riktning när det gäller klimatfrågor.

Gunde Svan gör aldrig något överilat. Så var det under hans framgångsrika skidkarriär, under åren som programledare i tv och nu, som frontfigur i Preems nya reklamkampanj.

– Jag har själv funderat mycket på klimatfrågor och det klimatavtryck man lämnar. Jag reser en del i jobbet, både med bil och flyg. Samtidigt är jag skogsägare och det tar upp en del koldioxid. Jag har en vision att min sommarstuga ska vara helt självförsörjande. Jag har inte kommit hela vägen ännu. Men att vara en del av den här kampanjen gav mig en knuff i rätt riktning. Jag tror fler behöver en sådan knuff, säger Gunde.

Preems kampanj handlar bland annat om att förklara skillnaderna mellan fossilt och icke-fossilt bränsle. Kampanjen visar också att Preem redan kommit en bra bit på väg med att framställa förnyelsebara drivmedel.

– Om vi ska ha en fossilfri fordonsflotta 2030 kan inte alla byta till elbil år 2029. Det är viktigt att jobba steg för steg. Man kan inte vinna OS innan man har vunnit klubbmästerskapet, säger Gunde.

"Svanenmärkningen övertygade mig"

Att medverka i kampanjen var till en början ingen självklarhet för Gunde. Han var, liksom många andra, tveksam till Preems påståenden om att en diesel kunde vara Svanenmärkt.

– Men sedan läste jag på om ämnet och då kände jag att vi var på samma våglängd. En viktig del som övertygade mig var just Svanenmärkningen av Preem Evolution Diesel Plus med kravet att drivmedlet ska innehålla minst 50 procent förnybar råvara och att den inte får vara palmoljebaserade. Eftersom jag vet hur svårt det är att få en sådan miljömärkning kände jag att Preem var seriösa och faktiskt menade allvar med sitt arbete. Det är många på företaget som har visioner och tror mycket på arbetet, säger han.

Vid sidan av klimatpåverkan var det flera andra av Preems kärnvärden som stämde överens med Gundes egna värderingar och egenskaper. Inte minst fokus på innovation.

– Innovation är en av mina starka och svaga sidor. Jag strävar alltid vidare. Det har alltid varit en viktig del av mig att jag vill framåt. Ibland önskar jag att jag kunde stänga av det. Det kommer från min skidkarriär, viljan att alltid komma vidare, att bli bäst. Men det gäller att ha ett stort tålamod. Är man en innovatör kommer man att misslyckas åtta av tio gånger. Jag känner att Preem delar intresset av att vara innovativa med sin Svanenmärkning.

Bra att dra nytta av den svenska skogen

En annan gemensam nämnare är svensk skog. Preem använder restråvaror från den svenska skogsindustrin, det vill säga sådant som blir över i hanteringen, i sin framställning av grön bensin och diesel och Gunde är sedan länge skogsägare.

– Jag äger totalt tusen hektar skogsmark. Det har varit en del av mitt liv ända sedan jag var elitaktiv. Jag har varit med i branschen under många år och sett att priset på virke har minskat. Kan man börja utvinna mer drivmedel ur den tror jag att det kan bli ett större värde på de svenska skogarna.

– Skogen är ett kretslopp. Man planterar nya träd som man vill se växa. Min far fick en tall av sin första skolfröken som han planterade i skogen. När han var i 80-års åldern högg vi ner den och gjorde virke av den. Skogen ska tas tillvara. Jag fick också en tall när jag föddes, den kommer mina barn att skörda någon gång i framtiden. Det är viktigt att se långsiktigt. Det vi sår idag kommer våra barn att skörda i framtiden.

Tummen upp för Preems ekologiska mat

Även Preems fokus på hållbarhet vad gäller utbudet av mat och kaffe i butikerna tilltalar Gunde.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av det jag stoppar i mig. Jag väger inte maten längre som jag gjorde under min karriär, men det är fortfarande viktigt att det är bra mat som är ekologisk och nyttig och det har Preem.

Du dricker till och med kaffe nu?

– Ja ibland. Det började när jag var programledare. Alla andra programledare skulle ge ett nyårslöfte där de sa att de skulle sluta med en massa saker. Men jag hade inga laster då så jag sa att jag skulle börja dricka kaffe en gång i veckan. Så nu gör jag det. Preems kaffe står sig väldigt bra. Jag måste erkänna att jag kanske dricker lite mer än en kopp i veckan nu.