Miljösmarta vintertips för bilägare
07 dec 2017
Genom att följa några enkla råd blir vinterkörningen både säkrare och mer miljövänlig. Martin Prieto Beaulieu på Gröna Bilister tipsar om vad du som bilist bör tänka på.
– Det grundläggande för en säker vinterkörning är att satsa på bra däck. Vinterdäck är en färskvara och man ska aldrig köra runt med dåliga lågprisdäck – bra vinterdäck är verkligen värda varenda krona, säger Martin Prieto Beaulieu, pressansvarig på Gröna Bilister.
Under perioden 1 december-31 mars är det lag på vinterdäck om det är vinterväglag på någon del av vägen. Om man bor i norra Sverige och på landsbygden kan dubbdäck vara en god idé. Däremot tycker Martin Prieto Beaulieu inte att det är lika nödvändigt i storstäderna.
– Om det är snöigt går det lika bra att köra dubbfritt. Det är egentligen bara om det är blankis som dubbdäcken är överlägsna.
En annan viktig fråga handlar om att anpassa farten efter väglaget.
Invaggas i falsk säkerhet
– Folksam kom nyligen ut med en rapport där man konstaterar att fyrhjulsdrift har en tendens att invagga folk i falsk säkerhet. Det gör att många kör alldeles för fort, vilket lett till flera olyckor, berättar Martin Prieto Beaulieu.
Ur miljösynpunkt kan det vara bra att investera i en motorvärmare om man inte redan har det. Även om själva investeringen kostar en del kan man tjäna in det i form av minskat slitage på motorn och minskad bensinförbrukning. I praktiken kan det handla om två deciliter per körning när man slipper kallstart.
– I första hand bör man välja en elektrisk motorvärmare. En bränsledriven har utsläpp som går rakt ut utan att renas och utan att produkten är kontrollerad av någon myndighet. Så om man väljer en sådan och använder den felaktigt är det tveksamt om det gör någon nytta för miljön, säger Martin Prieto Beaulieu.
För att motorvärmaren ska ge en miljövinst gäller också att inte ha den på för länge. Om det är kallare än -15° C bör man slå på motorvärmaren en och en halv timme innan man ska iväg.
Vid nollgradigt räcker det med en timme och om det är +10° C räcker det med en halvtimme. Om det är varmare än så gör motorvärmaren ingen nytta. Det viktiga är också att man följer anvisningarna från leverantören.
– Ur säkerhetssynpunkt kan det också vara en god idé att skaffa en kupévärmare eller ett så kallat bilvärmesystem. På vintern kan man ofta se stressade föräldrar som kör barnen till skolan i bilar som de knappt kan se ut ifrån.
Miljövänligt med trygg och varm förare
Förutom att smälta snö och is gör kupévärmaren också att man kan sitta utan vinterjacka, så att bältet ligger som det ska direkt på kroppen.
– Om man ska dra det till sin spets kan man säga att en trygg och varm förare som kan titta ut, också kan planera sin körning bättre och därmed förbrukar mindre drivmedel, säger Martin Prieto Beaulieu.
En annan sak han tycker fler borde tänka på är att man ibland kan behöva ställa bilen och ta bussen istället.
– Varje år i Stockholm inträffar tillfällen när det blir totalstopp i trafiken eftersom alla blivit överraskade av snön. Och bussarna kan inte heller komma fram eftersom det är massa bilar i vägen. Resultatet är att alla blir sittande i timmar. Där handlar det både om att man behöver byta till vinterdäck i tid och att man kan behöva ställa bilen hemma ibland, säger Martin Prieto Beaulieu.
Läs mer tips från Martin Prieto Beaulieu på Gröna Bilisters blogg.
Text: Sara Bergqvist