Därför ska du inte tvätta bilen på gatan

Nära 40 procent av biltvättarna sker regelbundet hemma på gatan, det visar en undersökning av Hållbar biltvätt (2023). Detta medför att stora mängder tungmetaller och olja hamnar i våra sjöar, hav och vattendrag.

 – Jag tror att fler skulle tvätta bilen i en automattvätt eller bilhall om de visste att vattnet rinner orenat ut i naturen när man tvättar bilen på gatan, säger Maria Tengqvist, rådgivare hos miljömärkningsorganisationen Svanen.

I den smuts som hamnar på bilar när de kör omkring på vägarna fastnar både olja, tungmetaller och andra kemikalier.

– Det handlar både om föroreningar från avgaser, olja och asfaltsrester från vägen. Man skulle kunna tänka sig att det här sköljs av bilarna när det regnar, men det gör det inte. Utan det är först när man tvättar bilen med bilvårdsmedel som det försvinner. Det innebär att föroreningarna åker ner i dagbrunnen om man tvättar bilen på en hård yta som en garageuppfart eller väg, säger Maria Tengqvist.

Det bästa man kan göra för att skydda miljön är att tvätta bilen i en automattvätt eller gör det själv-hall. Där finns oljeavskiljare som tar hand om all olja och ofta även andra typer av reningssystem.

Det bästa man kan göra för att skydda miljön är att tvätta bilen i en automattvätt eller gör-det-själv-hall.

– Hos Preem använder så gott som alla tvättanläggningar dessutom enbart Svanenmärkta kemikalier. Vi arbetar också med återvinning av vatten för att hålla nere färskvattenförbrukningen. Det innebär att vi kan rena och återvinna upp till 80 procent av det vatten som används där, säger kategoriansvarig på Preem.

Ingen risk för repor med mjuk biltvätt

En av anledningarna till att man kanske vill tvätta bilen själv är att man är radd att  tvättborstarna skulle kunna repa bilen. Men i och med att nylonborstarna ersatts med mjuka wettex-liknande dukar är den risken borta.

– Nu ser jag att vi har två typer av tvättkunder. Dels är det de som vill tvätta själva i tvätthallen för att de tycker att det är kul och dels är det de som använder automattvätten för att de vill att det ska gå fort och bli snyggt. Den gemensamma nämnaren är att man vill känna att man gör ett miljöanpassat val och få en ren bil, säger kategoriansvarig på Preem.

Fakta

Preems tvättanläggningar Preems tvättanläggningar

- Preem har automattvättar vid 75 av sina 100 stationer. Några har enbart gör det själv-hallar och några har båda delarna.

- Alla tvätthallar är anslutna till oljeavskiljare och de flesta har även egna reningsverk.

- De flesta kemikalier är Svanenmärkta, både i tvätthallarna och i butikerna.

- Mjuka borstar av wettex-liknande karaktär tvättar bilen effektivt utan att repa lacken.

- Utöver fyra ordinarie tvättprogram finns ett speciellt säsongsanpassat program för respektive årstid.

- Man behöver inte ta bort takboxen ens i automattvätten – det finns program som fungerar för det också.