Så hittar du rätt i drivmedelsdjungeln

Vilka bränslen har man att välja på som privatbilist och hur påverkar de miljön? Susanne Håkans, chef för produktavdelningen på Preem, hjälper dig att hitta i drivmedelsdjungeln.

I dagsläget består den svenska bilflottan till cirka 97 procent av bensin- och dieselbilar. Sedan finns det en djungel av främst laddhybrider, gasbilar och etanolbilar. Och vad är bränsleceller?

Det senare är ett drivmedel som debatterats flitigt den senaste tiden. Bränslecellsfordon, som i princip har ett flytande batteri, kan drivas med till exempel vätgas. Genom en reaktion mellan vätgas och syre får man el som driver fordonet och där det enda utsläppet blir vattenånga.

Men för att få ett bränslecell-drivmedel som är bra ur miljösynpunkt krävs att vätgasen är framställd med hjälp av förnybar energi.

– En del ser detta som framtidens fordon, snarare än elbilar, men än är det långt kvar dit, menar Susanne Håkans, chef på Preems produktavdelning.

Andelen elbilar växer

De närmaste åren förväntas andelen elbilar och laddhybrider att växa. Hur bra en elbil är ur miljösynpunkt beror både på hur elen tillverkats men också till stor del hur mycket energi som krävts vid tillverkning av batteriet.

ElstolpeÄn så länge har varit det relativt dyrt att köpa ett elfordon. Den begränsade räckvidden och det otillräckliga antalet laddplatser har också varit hämmande faktorer för utvidgningen av elbilar. 

Med det nya bonus malus-systemet, som införs 1 juli 2018, som premierar bilar med låga utsläpp och straffbeskattar de med höga utsläpp börjar dock kostnadsskillnaderna bli allt mindre, speciellt när det gäller laddhybriderna.

Parallellt med det byggs också infrastrukturen för elbilar ut. Hos Preem bidrar man till det genom att sätta upp snabbladdningsstolpar på alla bemannade stationer.

– Vi var först i Stockholm med snabbladdningsstolpar där kunden kan ladda bilen på 20 minuter, berättar Susanne Håkans.

Kan etanolbilen få ett uppsving?

Etanolbilar har funnits med ett tag och för att kunna köra på etanol krävs att bilen är byggd speciellt för det. Etanol tillverkad av till exempel spannmål och sockerbetor som i Sverige ger betydligt mindre utsläpp av växthusgaser än fossila bränslen. Etanolbilar fick ett starkt uppsving i början av år 2000, mycket beroende på kraftiga skattesubventioner och lågt förmånsvärde.

– Men när subventionerna försvann dog drivmedlet nästan ut. Eftersom etanol har lägre energivärde och en etanolbil drar mycket mer blev det genast mycket dyrare. Nu blev det en skattesänkning igen vid årsskiftet, så vi får se om etanolen kommer igen.

Biogas har lockat taxibolagen

I de kommuner som satsat på biogas är det många tjänstebilar och taxibilar som drivs med gas. Däremot är det inte lika vanligt när det gäller privatbilar. 

Biogaspump

– Speciellt för taxibilar har det varit en fördel på flera håll, eftersom de premierats genom förtur i kön på till exempel Arlanda. I övrigt känns det som gasbilarna hade sin "peak" runt 2010, säger Susanne Håkans.

Grönare bensin och diesel

Hos Preem finns drivmedel till alla dessa ovanstående typer av bilar, med fokus på bensin och diesel, som successivt har fått en allt högre inblandning av biodrivmedel.

– Om man tittar på fordonsparken i Sverige lever en bil i snitt 17 år. Det innebär att bensin och diesel kommer att vara de vanligaste drivmedlen i många år till. Genom att erbjuda förnybara drivmedel som man kan tanka i befintliga fordon vill vi göra det enkelt för våra kunder att göra ett bra miljöval.

Det har bland annat lett till att Preem tagit fram Preem Evolution Diesel Plus, världens första och enda Svanenmärkta diesel med mer än 50 procent förnybart innehåll. På bensinsidan finns Preem Evolution Bensin där det förnybara innehållet är 15 procent - tre gånger så mycket som hos vanlig standardbensin.

– Om man tankar Preem Evolution Diesel Plus innebär det förenklat att man kör varannan mil helt fossilfritt. Vår ambition är att fortsätta utveckla våra Evolutionprodukter så att miljönyttan blir ännu högre, säger Susanne Håkans.

 

Text: Sara Bergqvist

Rätt produkt till bilen

Skriv ditt registreringsnummer så hjälper vi dig att hitta rätt produkter till just din bil.