Starkare stål ger lättare bilar

Utvecklingen mot lättare fordon rullar på för fullt. SSAB:s nya generation stål är flera gånger starkare än traditionella material och det gör det möjligt att minska vikten på bilar och lastbilar betydligt. Vi bad Eva Pétursson, forskningschef på SSAB, berätta om den senaste tekniken.

Det finns många fördelar med lättare fordon, de drar mindre bränsle, sliter mindre på vägarna och kan transportera mer last. Så det är inte konstigt att fordonstillverkarna efterlyser alternativ till traditionellt stål.

– Fördelen med att få ner vikten är att det blir mindre dödvikt ute på vägarna, säger Eva Pétursson, forskningschef på SSAB.

För exempel ett trailerfordon kan SSABs produkter minska vikten på stålet med 30 procent. Det innebär cirka två ton extra effektiv last för en timmertransport.

Starkare och lättare stål

För att möta transportsektorns behov har SSAB de senaste tjugo åren arbetat med att utveckla ett starkare och samtidigt formbart stål. De kallas höghållfasta material och fördelen är att ju högre hållfasthet de har desto mindre mängd behöver användas, och då blir fordonet lättare.

– Nu finns en uppsjö av hållfasthetsnivåer att välja bland när man ska bygga en lastbil eller personbil. Vi karakteriserar stål efter styrkan, där 275 var ett standardstål för tjugo år sedan. I dag levererar vi upp till 1500 till säkerhetsdetaljer inom personbilssektorn.

BilkarossBilindustrin är pådrivande när det gäller utvecklingen av mer avancerade material, berättar Eva Pétursson. Och SSAB samarbetar med biltillverkarna genom att man får input på önskvärd prestanda.

–  Vi jobbar med säkerhetsdetaljer till hela karossen, som dörrbalkar, stolsfästen, fästen till säkerhetsbälten och stötfångare. Sådant som fångar upp energi i en krocksituation. I dag för vi diskussioner och levererar till många ledande bilmärken.

Avancerad process

SSAB har utvecklat en teknik för att tillverka höghållfast stål med så lite legering, eller tillsatser, som möjligt.

– Legering gör stålet svårbearbetat. Så vår process bygger istället på avancerad kylning och värmning för att få fram egenskaperna. Det handlar om att hitta en balans mellan riktigt starkt stål och att man fortfarande kan bearbeta det, det är vi duktiga på.

Med de nya materialen går det att få samma eller förbättrad prestanda i ett fordon, i en lättare upplaga. Men det gäller att veta hur materialet ska användas i en specifik situation, fortsätter Eva Pétursson.

 – I utformningen av exempelvis en dörrbalk måste man tänka nytt när stålet blir starkare och tunnare, här krävs skickliga och innovativa ingenjörer som ser till att alla funktionskrav uppfylls.

Har ni några nya material på gång?
– I traditionell ståltillverkning används kol för att ta bort syret i järnmalmen och då bildas koldioxid. I ett nytt forskningsprojekt tillsammans med Vattenfall och LKAB vill vi jobba fram en lösning där man ersätter kolet med vätgas. Då blir restprodukten vanligt vatten. År 2045 beräknas produktionen vara igång i full skala.

 

 Text: Daniel Retz