Dags för bilbyte? Här får du tips på vad du bör tänka på

Är du på väg att byta bil? Motormännens tekniska expert Milos Kosijer tipsar om vad som är bra att tänka på inför bilköpet och hur du får en bil som passar just dig.

Milos Kosijer på Motormännen tycker att det är viktigt att börja i rätt ände när man ska köpa bil.

– Ekonomiska ramar, behov utifrån familjestorlek och om man främst kör långa eller korta sträckor är det första som avgör valet. När man har funderat på det kan man ge sig ut på marknaden och leta, säger Milos Kosijer.

Dieselbilar lämpar sig sämre för stadskörning

Just typen av körning spelar stor roll. Om man främst kör kortare sträckor och mycket i stan kan det löna sig att satsa på en laddhybrid. Förutom billig körning får man från och med första juli i år dessutom en bonus om man köper en ny bil med lägre utsläpp än 60 gram koldioxid per kilometer.

I praktiken är det bara elbilar och laddhybrider som kommer ner i de nivåerna. Och ju lägre utsläpp, desto högre bonus – som mest kan man få 60 000 kronor. Dessutom blir skatten flera tusen lägre för nya bilar med låga utsläpp de tre första åren.

– Rena elbilar som man kan köra långt med är fortfarande så pass mycket dyrare att det inte är så många som har råd med dem. En laddhybrid kostar mindre, men fortfarande mer än en bensin- eller dieseldriven bil, säger Milos Kosijer.

Om man främst håller sig till stadskörning tycker han också att det kan vara klokt att undvika dieselbilar.

– Tekniken hos en dieselbil lämpar sig helt enkelt inte så bra för stadskörning och korta körningar. Risken är att partikelfilter och annat sätts igen mycket snabbare på grund av att motorn inte kommer upp i arbetstemperatur och oftast går kall, påpekar han.

Grönare framtid för dieselbilarna

Sedan en tid tillbaka finns diskussioner om att införa förbud för äldre dieselbilar inom vissa zoner i städer som Stockholm. Nyare bilar enligt euroklass 6 och eventuellt även euroklass 5 kommer inte att omfattas av förbudet.

– Det finns en viss uppfattning om att dieselbilen är på väg bort, men vi tror att den kommer att vara kvar länge än. De nya dieselbilar som kommer nu har avgasrening med adblue, vilket minskar utsläppen av NOx-partiklar med upp till 80 procent. Tankar man dessutom med biodiesel kommer man ganska långt på miljösidan, säger Milos Kosijer. 

Leta begagnat utanför storstäderna

Om man är ute efter en begagnad bil påpekar han att det kan löna sig att googla runt på fler orter än där man bor. Och det är inte alltid storstäderna som har de bästa erbjudandena även om utbudet är större.

– Det kan faktiskt vara bättre att köpa en bil på en mindre ort, eftersom det är större slitage på bilar som främst går i stadskörning, säger Milos Kosijer.

Är man ute efter en bil som bara har ett eller två år på nacken kan det ibland löna sig att köpa en helt ny istället.

– Idag är det inte ovanligt med prissänkningar på upp till 80 000 kronor på dyrare bilar i samband med att bilhandlare vill sälja ut sitt lager när det kommer en ny modell. De här erbjudandena kommer ofta på våren eller hösten. Då brukar man också ha goda chanser att få en hel del extrautrustning till specialpris, säger Milos Kosijer.

Glöm inte andrahandsvärdet

En annan sak som kan vara bra att titta på är andrahandsvärdet. Vissa bilar som Kia har sju års garanti, vilket också avspeglas i andrahandsvärdet. Om man bor utanför storstäderna gäller det också att kolla att det finns en serviceverkstad för bilen inom rimligt avstånd.

– Se också till att provköra bilen ordentligt innan du bestämmer dig. Nöj dig inte med fem minuter utan låna den en hel förmiddag eller eftermiddag så att du verkligen hinner känna efter att du sitter bekvämt och att det är den bilen du vill ha, säger Milos Kosijer.

Han vill också uppmana alla att kolla bilens historik genom att titta i servicehandboken och kontakta tidigare ägare.

– Låt gärna testa bilen också vid en märkesverkstad eller bilprovning. De flesta av dem utför konditionstester, säger Milos Kosijer.

 

Text: Sara Bergqvist