När verkligheten överträffar dikten: Här är framtidens bilar

Vad sägs om en ogenomtränglig cyberpunk-inspirerad pickup? Eller ett självkörande vardagsrum på hjul? Här är fem innovativa exempel på bilar som kan komma att rulla på vägarna i framtiden.

Moores lag förutsäger att teknik blir dubbelt så smart på två år. Det betyder att den på fyra år hinner bli fyra gånger så smart, och efter sex år 16 gånger så smart. Utvecklingen är exponentiell – och inom artificiell intelligens och självkörande bilar går den i en hisnande takt.

Här är fem exempel på bilar som hämtade ur en excentrisk framtidsvision, men som kanske inte är så långt bort ändå.

 

PREEM_Framtidsbilar_BMW_820x461.jpg

BMW Vision iNext 

Vad ska man göra med all restid när bilen blir självkörande? Helelektriska konceptet BMW Vision iNext är som ett självkörande vardagsrum på hjul. Med röststyrning och skärmar överallt i den slicka interiören samt smarta ytor med touchfunktioner är den här futuristiska konceptbilen något som skulle göra vårt resande till en fröjd.  

Källa: bmw.com 

 

PREEM_Framtidsbilar_Tesla_820x461.jpg

Tesla Cybertruck 

Skulle du vilja köra runt i en pickup som tagen ur Mad Max-filmerna? Teslas nya hyperfuturistiska Cybertruck går redan nu att beställa. Cybertrucken har en tydlig cyberpunk-känsla och visst svindlar det när man tänker att produktionsstart bara är två år bort.

Ett ogenomträngligt exoskelett, fönster som ska kunna stå emot kulor samt en acceleration från 0–100 km/h på 2,9 sekunder i värstingmodellen gör Tesla Cybertruck till ett riktigt kraftpaket. Välkommen till framtiden! 

Källa: tesla.com 

 

PREEM_Framtidsbilar_Audi_820x461.jpg

Audi Aicon 

Audis konceptmodell Aicon tar självkörande bilar till nya nivåer. Den saknar nämligen helt ratt, pedaler och instrumentbräda, som är ersatta av en skärm. Synd kanske – för med en så frestande design vill man nog mer än gärna köra den själv?

Bilen skäms inte för sig med sina 544 cm på längden och 26 tum stora hjul. Lamporna – som inte är vanliga strålkastare utan stora skärmytor – anpassar sig efter trafik och typ av miljö. Bilen saknar också bälten, för i den självkörande framtid som Audi målar upp sker inga olyckor.  

Källa: audi.com 

 

PREEM_Framtidsbilar_Hyoundai_820x461.jpg

Hyundai Elevate 

Får vi i framtiden se transformers-liknande fordon på våra gator? Hyundai Elevate kombinerar en elbil med robotmekanik, och kan klättra eller gå över hinder i vägen. Perfekt de år då ovanligt stygga höststormar kan ha fällt träd och kommunen inte har hunnit röja undan. Då är det bara att fälla ut robotbenen som kan kliva över 1,5 meter höga väggar. 

Källa: hyundai.com 

 

PREEM_Framtidsbilar_VW_820x461.jpg

Volkswagen I.D. Buggy 

Klassiska bilmodellen Beach Buggyn, eller sandloppan, är inte något man ser varje dag. Därför var det många som höjde på ögonbrynen när Volkswagen presenterade konceptbilen I.D. Buggy på bilsalongen i Geneve i mars. Den tvåsitsiga sandloppan är en helelektrisk uppdaterad version av den klassiska bilmodellen. Elmotorn har 204 hästkrafter med en kapacitet på 62 kWh och räcker för 25 mils körning. 

Källa: volkswagen.com 

Fakta:

Innovation för dagens bilar Innovation för dagens bilar

  1. Tillsammans med SunPine förädlar Preem tallolja till råtalldiesel – som sedan raffineras till biodrivmedel i Göteborg. 
  2. Lignin är en restprodukt vid papperstillverkning som skulle kunna täcka hela Sveriges behov av drivmedel, menar forskare. Tillsammans med företaget RenFuel, som ligger bakom innovationen, står Preem redo att sätta igång tillverkningen.   
  3. I Gävle samarbetar Preem med träindustriföretaget Setra för att med start 2021 börja tillverka pyrolysolja av sågspån. Oljan raffineras sedan till biodrivmedel.