Sex galna exempel på framtidens flyg
13 nov 2019
Vad sägs om att flyga till New York på mindre än två timmar? Eller boka en självkörande flygtaxi som lyfter som en helikopter? Det kan bli framtiden om visionerna blir verklighet.
Lika länge som människan har funnits har hon drömt om att flyga. Det senaste århundradet har den drömmen besannats för alla som har råd med en flygbiljett. Transportsättet har gjort världen mindre och mer greppbar, och många har flyttat till andra sidan jorden för att arbeta eller för att studera.
Ett passagerarflygplan i dag har i regel en strömlinjeformad kropp och två vingar med roder och jetmotorer under som drivs av petroleum. Men hur ser tekniken ut i framtiden? Här är sex spännande exempel på framtidens flygplan.
Clip-Air: Hejdå, dödtid på flygplatser!
Forskare på Federal Polytechnic Institute i Schweiz har tagit fram konceptet Clip-Air som är lika revolutionerande som det är enkelt. Tänk dig att flygplanskroppen fungerar likt en container – som sömlöst kan byta från en typ av transport till en annan. Kanske att vi i framtiden kliver på tåget på Stockholms central, som sedan vid ankomst kopplar an till flygkomponenten med cockpit, vingar och motorer på Arlanda. Helt utan byten. Säg hejdå till dödtid på flygplatser!
Källa: https://www.epfl.ch/
The Flying V: Flyg ultralångt i futuristisk design
I många år har passagerarflygplanen sett ungefär likadana ut. Men med The Flying V utmanas den konventionella synen på vad som är möjligt. Kanske kan det v-formade flygplanet revolutionera flygplansbranschen på samma sätt som Janne Boklöws v-stil gjorde med backhoppningen? Nederländska TU Delfts har tagit fram konceptet, som syftar till att skapa ett mer energieffektivt plan anpassat för ultralånga flygningar.
Källa: https://www.tudelft.nl/en/ae/flying-v/
SABRE: Flyg fem gånger ljudets hastighet
SABRE. Lägg det namnet på minnet. Tack vare den flygplansmotorn kanske flygtiden mellan Stockholm och New York är under två timmar år 2030. Brittiska Reaction Engines tar fram tekniken som kombinerar bränsleeffektiviteten hos en jetmotor med kraften och hastighetsmöjligheterna hos en raketmotor. SABRE designas för att nå mach 5-hastigheter i jordens atmosfär, och mach 25 i rymden – vilket är 25 gånger snabbare än ljudet.
Källa: https://www.reactionengines.co.uk/sabre
Aeros: Gigantiska luftskepp – en återkomst?
Visst finns det något kittlande i ett gigantiskt luftskepp? Länge har fordonstypen fört en undanskymd tillvaro – storhetseran på 20- och 30-talen fick ju ett abrupt slut med Hindenburg-katastrofen. Men med luftskeppstillverkaren Aeros planer kanske vi åter får se dessa tysta giganter bland molnen. Deras flaggskepp ska bli 235 meter långt och ha en lastkapacitet på 250 ton. Ser vi inom en nära framtid luftskeppet som ett alternativ till lastfartygen på haven, eller varför inte som en lyxjacht i luften?
Källa: http://aeroscraft.com
Progress Eagle: Trevåningsplanet med noll utsläpp
Det futuristiska nollutsläppsflyget Progress Eagle kommer att drivas av sex vätgasmotorer, en motor längst bak som genererar vindkraft samt nanosolceller på taket och vingarna. Planet – som bara är på konceptstadiet – skulle dessutom vara 75 procent tystare än dagens flygplan. Designern Oscar Vinals tror – kanske något optimistiskt – att planet med sina 800 passagerare är i drift 2030, om tekniken bara är på plats.
Källa: https://www.behance.net/gallery/20804291/AWWAQG-Progress-Eagle-Quantum-Airplane
Cora: Ta fågelvägen med flygtaxi
Cora är en flygtaxi med plats för två passagerare som lyfter och landar som en helikopter. Topphastigheten 180 km/h, den är självkörande och drivs av el. Just nu pågår pilottester (ursäkta ordvitsen) i Nya Zeeland. Visst låter det lockande att – mitt i rusningstrafiken – susa fågelvägen över andra stressade storstadsbor?
Källa: https://cora.aero/