Tallolja i tanken gör skillnad för klimatet

Visste du att du kan tanka bilen med diesel gjord av tallolja? Genom att välja diesel med förnybart innehåll kan du minska ditt klimatavtryck.

De som har klimatångest har det inte utan anledning. Att nå de globala målen om maximalt två graders temperaturhöjning kommer att bli tufft. Men det är inte omöjligt – och Sverige har en viktigare roll att spela i sammanhanget än många kanske förstår. Det menar Svante Axelsson, regeringens samordnare för Fossilfritt Sverige.

– Genom att bli världens första fossilfria land – troligtvis redan innan målet 2045 – visar vi att det är möjligt och kan få andra länder att följa efter, säger Svante Axelsson.

Alla bilister kan bidra

En viktig del handlar om att byta ut fossila drivmedel mot förnybara. Och alla som kör bil kan vara med och bidra. Är man på väg att köpa ny bil kan man göra stor nytta för klimatet genom att välja en elbil, laddhybrid eller biogasbil.

Men man måste inte köpa en ny bil för att minska sina koldioxidutsläpp.

– Bensinbilar kan enkelt kompletteras så att de går att köra på etanol. Och om man har en dieselbil kan man välja förnybar HVO. Sverige är världsledande på området och i dagsläget är ungefär 20 procent av all diesel utbytt till fossilfri biodiesel, säger Svante Axelsson. 

Svante Axelsson, regeringens samordnare för ett Fossilfritt SverigeAtt byta ut fossila drivmedel mot förnybara är ett måste om Sverige ska bli ett fossilfritt land, menar Svante Axelsson, regeringens samordnare för Fossilfritt Sverige.

Tallolja omvandlas till biodiesel i Piteå

Preem är en av föregångarna inom förnybara drivmedel. Redan 2011 började företaget att producera diesel av tallolja, en rest från pappersmassatillverkningen. Talloljan finns i massabrukens avkok, så kallad svartlut, och omvandlas till råtalldiesel på SunPines fabrik i Piteå, där Preem är delägare.

Därefter raffinerar Preem den vidare till diesel med samma egenskaper som vanlig diesel.

– Det betyder att vi kan ta vara på och förädla restprodukter från skogen. Så det här är bra både för klimatet och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, säger Mattias Backmark.

Läs också: Förädling av tallolja är SunPines framgångsrecept

 

Genom att tanka förnybart drivmedel kan du minska ditt klimatavtryckGenom att välja drivmedel med förnybart innehåll kan du minska ditt klimatavtryck utan att byta bil.

Tallolja är också huvudråvaran i världens enda Svanenmärkta diesel – Preem Evolution Diesel Plus. Andelen förnybart är då minst 50 procent, vilket betyder att bilister som använder den kan minska sina koldioxidutsläpp och köra fossilfritt varannan mil.

– De miljömässiga fördelarna är dessutom större än så. Svanenmärkningen innebär bland annat att vi uppfyller kraven på låg energiförbrukning i hela produktionskedjan och att vi använt hållbara råvaror som inte innehåller någon palmolja eller PFAD. Preems Evolution Diesel är dessutom renare och ger upphov till färre partiklar än fossil diesel i motorn, säger Mattias Backmark affärsutvecklingschef på Preem.

Läs också: Tuffa krav för Svanenmärkning

Preem utökar produktionen av förnybara drivmedel

Men talloljan är inte oändlig och det krävs mer förnybara drivmedel för att helt fasa ut fossila drivmedel. För att öka andelen förnybart innehåll både i diesel och bensin satsar Preem på nya anläggningar som ska kunna ta tillvara flera olika förnybara restråvaror från skogsindustrin.

Redan om ett par år kommer en del av Preems diesel och bensin vara producerad av sågspånsrester från sågverk och ligninrester från massabruk. 

– Om fem år kommer Preem att producera runt 1,3 miljoner kubikmeter (1,3 miljarder liter) flytande biodrivmedel och 2030 ska vi vara uppe i 5 miljoner kubikmeter, säger Mattias Backmark.

Text: Sara Bergqvist