”Vi vill vara oljebolagens svar på Spotify”

För att nå de globala klimatmålen behöver oljan fasas ut. Preems vd Petter Holland tror på framtiden – om tio år ser han att trafiken inte längre drivs av fossila bränslen och att Preem är en del av lösningen.  

Vad har oljeindustrin och musikindustrin gemensamt? En hel del.   

För tio år sedan förändrades musikbranschen i grunden när den svenska musiktjänsten Spotify spred sig som en löpeld i världen. Till en låg månadskostnad gav Spotify användarna möjlighet att streama mer musik än vad de någonsin skulle kunna lyssna på.   

Nu står oljebolagen inför en minst lika stor utmaning som skivbolagen.  Hur ska man överleva när det man har levt på behöver fasas ut för att rädda klimatet? Oljan kan jämföras med cd-skivan – snart kommer något bättre att ersätta vår främsta energikälla.  

"100 procent grönt i tanken"

För svenska Preem kommer inte detta som en överraskning. Bolaget omfamnar utvecklingen och lägger stora resurser på nya, alternativa drivmedel.  

– Om tio år tror jag att inga bilar i Sverige drivs av fossila bränslen. Väldigt mycket tyder på att det är 100 procent grönt i tanken som gäller, säger Petter Holland, vd på Preem.   

För att jobba mot ett mer hållbart samhälle och överleva som bolag pågår ständig forskning om förnybara drivmedel hos Preem.  

– Vår förhoppning är att mångfaldiga vår produktion av förnybara gröna drivmedel. Från cirka 250 000 kubikmeter i dag till 5 miljoner kubikmeter år 2030, säger Petter Holland.   

Vill fånga in koldioxid med ny teknik

Den förnybara produktionen kommer att fasa ut bensin och diesel tillverkad av råolja. Under en övergångsperiod förbereder sig Preem för att bygga ut raffinaderiet i Lysekil med ny teknik – som även kommer att användas för att tillverka förnybara drivmedel. I nuläget vill Preem förädla och avsvavla miljöfarlig tjockolja, som i dag används som fartygsbränsle, till mindre ”dålig” diesel.  

– På våra anläggningar kan vi fånga in delar av koldioxiden genom ny teknik, samtidigt som vi ser till att minska koldioxidutsläppen ute på haven, säger Petter Holland och fortsätter:  

– Vi har väldigt ambitiösa mål för vår verksamhet och tänker öka vår produktion av förnybara bränslen drastiskt. Det är så vi vill leda utvecklingen mot ett hållbart samhälle.   

3 initiativ för grönare drivmedel  3 initiativ för grönare drivmedel 

  1. Tillsammans med SunPine förädlar Preem tallolja till råtalldiesel – som sedan raffineras till biodrivmedel i Göteborg.  
  2. SAS och Preem storsatsar på förnybart flygbränsle – eller så kallat biobränsle. Målet är att inrikesflyget år 2030 ska vara fossilfritt.  
  3. I Gävle samarbetar Preem med träindustriföretaget Setra för att med start 2021 börja tillverka pyrolysolja av sågspån. Oljan raffineras sedan till biodrivmedel.