5 tips: Så kan din julgran göra nytta
08 jan 2020
Stopp! Släng inte din gamla julgran. Här är fem otippade saker du kan göra i stället – allt från fiskfoder till bensin och diesel.
Varje år uppskattas tre miljoner hushåll i Sverige skaffa julgran till jul. Men vad ska man göra med den när den börjar barra? Misströsta inte – det finns flera bra användningsområden.
1. Skapa en lekplats för abborrar
Genom att slänga granen i sjön kan du förbättra fiskens lekmöjligheter. Så kallade risvasar gjorda av gamla julgranar blir riktiga fiskfabriker för främst abborre och karpfiskar som exempelvis mört. Bland grenarna kan fisk lägga rom och ynglen gömma sig för att inte bli uppätna.
Så gör du en risvas:
- Samla ihop ett antal julgranar.
- Gör granarna tunga med vikter längst ner.
- Sänk ner dem i sjön.
Innan du slänger ner granen i vattnet:
- Använd bara granar du hämtat i skogen eller ekologiska granar, som inte är besprutade.
- Använd rep av naturligt material som är nedbrytbart.
- För att få sänka din julgran i sjön behöver du vattenägarens tillstånd.
Ibland ordnas organiserade insamlingar efter jul. Fråga kommunen eller en fiskevårdsförening.
2. Starta ett julgranskrig
I Göteborgs skärgård finns en unik gammal tradition. Tävlingen går ut på att sno flest julgranar av sina grannar. Julgranarna sparas sedan och används vid påsk i en påskbrasa – eller ”påskfyr”. Den som får sin så kallade påskfyr att brinna längst vinner. Varför inte starta ett roligt julgranskrig i ditt bostadsområde?
Men tänk på att inte låta leken spåra ur! Enligt dokumentären ”Grankriget”, som tidigare visats på SVT, har traditionen fått tråkiga konsekvenser de senaste åren i Göteborgs skärgård. Ibland stjäls granarna redan innan jul och ”grankriget” har fört med sig en del problem för polisen som måste reda ut bråk när folk tar traditionen på för stort allvar.
3. Låt den bli foder till djuren
Hästar, får, getter och kaniner är exempel på djur som gillar barr. Då är det så klart obesprutade och giftfria granar utan glitter i som gäller. Hör med din lokala hästgård eller 4H-gård om de är intresserade av att ta emot julgranar.
Man kan också sätta ut dem i trädgården och låta fåglarna och andra smådjur äta på dem, perfekt om det är mycket snö ute. Fast då krävs att det finns barr kvar!
4. Omvandla granen till värme i din bostad
På flera platser i landet kan du skänka granen så att den omvandlas till fjärrvärme. Räknar man på de tre miljoner julgranar som beräknas användas i Sverige varje år så skulle den elen räcka till att värma ungefär 1 200 normalstora villor per år.
5. Eller bensin till din bil
Redan i dag blir rester från skogen bränsle till bilen.
– I snart tio år har vi i Sverige kunnat tanka med diesel delvis gjord av olja från tallar. Snart kan du även tanka diesel och bensin gjord av sågspån och det energirika vedämnet lignin, säger Mattias Backmark, chef på affärsutveckling på Preem.
Om Preem fick återanvända alla tre miljoner julgranar till förnybar bensin skulle det räcka till att tanka 2 000 bilar i ett helt år.
– Vi samlar inte in några julgranar ännu, men i framtiden är det möjligt att vi börjar med det. Rester från skogen är en fantastisk resurs, säger Mattias Backmark.
Så använder Preem restprodukter från skogen Så använder Preem restprodukter från skogen
- Preems raffinaderi i Göteborg var världens första talloljeraffinaderi. 2011 lanserades Preem Evolution Diesel, världens första diesel som delvis innehöll tallolja.
- 2021 förväntas produktionen av pyrolysolja från sågspån vara igång tillsammans med Setra. Oljan fraktas sedan till raffinaderiet i Lysekil för att bli förnybara drivmedel.