Bilbanta 2020 – så kommer du igång
01 jan 2020
Skippa dieter och ägna dig åt att bilbanta istället. Niklas Laninge, expert i beteendedesign, berättar hur du gör för att komma igång.
Är du sugen på att dra ner på ditt bilberoende men vet inte hur du ska börja? Psykologen Niklas Laninge är expert på att skapa storskaliga beteendeförändringar och jobbar inte sällan med hållbarhetsfrågor. Här kommer hans bästa tips för dig som vill komma igång med nyårslöftet – att bilbanta.
1. Inte bilen under milen
Visste du att 70 procent av alla bilresor är kortare än fem kilometer? Vilket så klart innebär att en stor del av utsläppen också kommer från dessa resor. Så börja med att se över om du kan minska ner på korta sträckor.
Så lyckas du enligt beteendeexperten:
- Om man har god motivation så kan man helt enkelt bara bestämma att man kör enligt tumregeln ”Skippa bilen under milen”. Kanske kan du sätta upp en liten skylt där bilnycklarna hänger där det står just ”Skippa bilen under milen”. Så upprepar du det mantrat för dig själv.
- För dig som inte har så hög motivation kan det vara bra att börja med det så kallade Seinfeld-knepet. Det går i princip ut på att sätta upp mål och kryssa i en ruta varje gång du når upp till ett mål. När du samlat ihop tio kryss unnar du dig själv en belöning.
- Skaffa en app som visar hur mycket pengar du sparar varje gång du går eller cyklar istället för att ta bilen. Swisha bensinkostnaden till ditt sparkonto.
- Sist men inte minst – gör det så enkelt som möjligt. Ju enklare en förändring är att genomföra, desto större chans är det att den blir av. Kan du underlätta för dig själv? Om det till exempel är så att du ska cykla istället för att åka bil så se till att du har rätt utrustning och kläder. Om du inte har rätt kläder och ska cykla i regn är det stor risk att bilen lockar allt för mycket.
2. Börja goda vanor tidigt
Om du har barn och möjlighet att ta dig fram på andra sätt än med bil kan det vara en god idé att vänja barnen vid andra färdmedel tidigt. Måste ni köra barnen till träningen eller kompisen eller går det att åka kommunalt, cykla eller gå? I framtiden spår experter att allt färre kommer äga en bil.
Så lyckas du enligt beteendeexperten:
- Minska antalet alternativ. Bestäm helt enkelt att ni som familj inte tar bilen i vissa situationer. Ni kan till exempel införa en regel om att ni inte tar bilen på sträckor som är kortare än en mil eller att ni aldrig tar bilen till träningen. Vi psykologer brukar prata om att det blir enklare för barn om man ”valreducerar”.
- Barn brukar inte gilla att man säger ”du får inte äta glass” eller ”du får inte åka bil till din kompis”. Därför kan vara en bra idé att försöka förklara varför ni har bestämt att ni ska bilbanta. Vad är fördelarna med att gå och åka kollektivt?
- Alla vanor gynnas av tid. Har man tränat sedan man var liten är det svårare att leva utan rörelse i sitt liv när man blir äldre. Ju tidigare man lär sig en rutin, desto lättare är det att komma igång.
3. Slå två flugor i en smäll – kombinera motion och resa
Bilåkning leder till ökat stillasittande. Kan du kombinera rörelse och resande? Kan du till exempel jogga till jobbet? Genom att ställa bilen kan du få in mer motion i vardagen och förbättra din hälsa. Du slipper också känna stress över att du inte hann iväg till gymmet. Motionen är avklarad på vägen.
Så lyckas du enligt beteendeexperten:
Fråga dig själv vad barriärerna är för att du ska lyckas med detta:
- Är det så att du känner dig ful och har tråkiga träningssaker? Investera i rätt träningsprylar.
- Är det så att du inte har någonstans att förvara träningskläder på jobbet? Gå ihop med andra kollegor och pressa chefen att investera i ett omklädningsrum eller skåp där man kan låsa in saker. Det här kan vara en bra investering för din arbetsplats. Medarbetare som rör på sig mår bättre och det kan också sänka stressen eftersom det blir svårare att släpa sin laptop hem varje dag om man joggar till jobbet.

4. Inför en bilfri dag
Som bilägare är det lätt man åker iväg och utför ärenden titt som tätt när andan faller på. Men går det att fixa flera saker samtidigt? Genom att införa en bilfri dag blir det enklare att komma ihåg att samla ihop ärenden som kräver bil.
Så lyckas du enligt beteendeexperten:
- I Colombias huvudstad Bogotá införde man en bilfri dag, vilket tvingade folk att hitta andra alternativ dessa dagar. Ibland kan regler och beslut göra att man inser att det är lättare än man tror att förändra ett beteende.
- Bestäm i förväg vilken dag i veckan som ska vara bilfri. Om det är för öppet blir det lätt att man glömmer. Det är precis som med träning. Om du bokar ett gympass är det större chans att du går än om du i början av veckan säger ”den här veckan ska jag försöka få till lite träning”.
- Gör det svårt för dig själv att fuska. Kan du låsa in bilnyckel i ett tidsinställt kassaskåp en dag i veckan? Eller kanske kan du låta barnen gömma dem varje söndag? Hitta sätt att göra det svårare för dig själv att falla för frestelsen att ta bilen.
Preems väg till ett hållbart samhälle Preems väg till ett hållbart samhälle
- Fokus på hållbarhet är inget nytt för Preem. Redan 2008 antog Preem visionen att leda omvandlingen till ett hållbart samhälle, och 2019 har Preem lanserat sitt första klimatmål: att bli världens första klimatneutrala petroleum- och biodrivmedelsföretag innan år 2045.
- Tillsammans med SunPine förädlar Preem tallolja till råtalldiesel – som sedan raffineras till biodrivmedel i Göteborg.
- SAS och Preem storsatsar på förnybart flygbränsle – eller så kallat biobränsle. Målet är att inrikesflyget år 2030 ska vara fossilfritt.
- I Gävle samarbetar Preem med träindustriföretaget Setra för att med start 2021 börja tillverka pyrolysolja av sågspån. Oljan raffineras sedan till biodrivmedel.