”Det som alla pratar om – gör vi på riktigt”

Som projektingenjör på Preemraff i Göteborg och Lysekil jobbar du alltid nära produktionen och kan följa idéerna från ax till limpa. 
– Det är så häftig att vi kan gå ut i raffen och se att det vi gör faktiskt fungerar, säger Johan Möller.

På Preemraff i Göteborg och Lysekil finns totalt 850 medarbetare. 68 av dem jobbar på projektavdelningen.

– Projektavdelningen är som spindeln i det stora nätet, säger gruppchefen Tobias Ekre.

Alla projektingenjörerna som arbetar på projektavdelningen har olika kunskap och fokus. Man kan vara projektledare, konstruktörer, utvecklare eller administratörer.

Johan Möller arbetar med beräkning och konstruktion. Han tycker att det bästa med jobbet är det snabba tempot och närheten till produktionen:

– Ibland när de behöver gå fort så kan jag rita något på morgonen och redan på kvällen innan jag går hem kan jag gå ut och titta på det jag ritat och se att det verkligen funkar.  Att se det som jag ritat och skapat är roligt, säger han.

Tydliga mål
Preems raffinaderier är bland de mest miljöeffektiva i Europa. Sedan 2014 tar Preemraff Lysekil emot naturgas från Norge som används för att framställa vätgas, vilket medför en minskning av koldioxidutsläppen med 130 000 ton per år och på Preemraff i Göteborg har omställningen till förnybara drivmedel redan kommit en bra bit på vägen.

– Jag är projektledare för den nya vätgasanläggningen som håller på att uppföras på Preems raffinaderi i Göteborg. En av de roligaste bitarna har varit att få jobba med så många olika externa aktörer och entreprenörer och att få vara med i hela projektet från början till slut. Största utmaningen har varit att kunna hålla tidsplanen, som varit ganska tuff, och att hålla ihop kommunikationen med så många inblandade, säger Linda Schwartz som har projektledaransvar på avdelning.

Hon sökte jobb på Preem efter många år inom kemiindustrin. Preems hållbarhetsvison var avgörande för henne.:

– Preem är väldigt tydliga med sina mål. Min känsla när jag kommer till jobbet är att det där som alla andra pratar om att de vill göra – det gör vi på riktigt. Det är inte varje dag man får arbeta med att ställa om ett helt raff. Det känns jättebra, säger hon.

Snabba växlingar
Kai Lukkonens har arbetat på avdelningen i ett år. Hans fokus ligger på byggrelaterade projekt.

– Det som får mig att trivas på Preem är alla utmaningar. Det är snabba växlingar mellan uppgifter och olika typer av projekt. De olika skedena i en projekts livscykel varierar också. I början är det helt andra aktiviteter än i slutet. Det är det som håller intresset uppe så man inte tycker att det blir tråkigt, säger han.

Tobias Ekre håller med:

– Vill du ha ett varierande arbeta där du känner dig som en del av en samhällsutveckling så tycker jag att du ska söka dig till Preem. Vi är ett bra gäng som hjälper varandra och bollar idéer, säger han.

Just ”teamkänslan” han beskriver var det som gjorde att Linda Schwartz valde att gå över från konsult till anställd.

– Jag har väldigt många duktiga kollegor och jag får en kick av att arbeta med dem. Vi är ett bra gäng och vi har roligt tillsammans i projekten. Jag blir dagligen imponerad av hur mycket alla kan och hur duktiga de är, säger hon.

Om Preems projektavdelning:

  • På projektavdelningen arbetar 68 personer samt ytterligare sju befattningar som jobbar med förnybara projekt i Gröna Gruppen.
  • 50 personer arbetar i Lysekil och 25 i Göteborg. 
  • Den som arbetar på projektavdelningen kan vara projektledare, konstruktör, utvecklare eller administratör.
  • Projektavdelningen delas in i: mekanisk och processteknisk, system och dokumentationshantering, instrument och analys, mark och bygg, samt el.

Lär känna våra projektingenjörer Lär känna våra projektingenjörer

Gillar du variation, utmaningar och samarbete? Som projektingenjör på Preems raffinaderier är du spindel i det stora nätet. Alla medarbetare har olika kunskap och fokus. Men målet är detsamma, att driva projekt från start till mål.