”Det var en slump att jag blev projektingenjör”

Linda Schwarz hade planer på plugga programmering med började istället studera till ingenjör.
– Det var tur. Jag har aldrig ångrat mig, säger hon.

Efter gymnasiet hade Linda Schwarz planer på att utbilda sig till programmerare på Chalmers. Istället hoppade hon på maskiningenjörsutbildningen. Ett val som visade sig vara helt rätt. Sedan sex år tillbaka arbetar hon som projektingenjör på projektavdelningen på Preemraff i Göteborg.

– Mitt jobb är så otroligt varierat. Den ena dagen är sällan den andra lik och det dyker alltid upp nya saker att lösa i ett projekt. Det kan vara svåra frågor, men man vet att om man är tillräckligt ihärdig så kommer man alltid hitta en lösning. Jag tycker det är roligt eftersom en stor drivkraft för mig är att lära mig nya saker, säger Linda Schwarz.

En annan drivkraft är kollegorna.

– Jag har väldigt många duktiga kollegor och jag får en kick av att arbeta med dem. Vi är ett bra gäng och vi har roligt tillsammans i projekten. Jag blir dagligen imponerad av hur mycket alla kan och hur duktiga de är, säger hon.

Som projektledare är Linda den som hela tiden driver projekten framåt.

– Min roll som projektledare innebär väldigt mycket kommunikation och koordinering. Jag måste ha den översiktliga planeringen och det långsiktiga målet i fokus. Sedan går vi ner i problemställningar och försöker gå igenom hur vi ska komma framåt, säger hon.

För henne är det A och O med kontinuerliga avstämningar.

– Vi måste ha en ständig dialog på ett eller annat sätt. Det kan gå väldigt fort i projekt och då är det viktiga att samla alla med jämna mellanrum så att det inte uppstår några missförstånd, säger hon.

Till sist handlar det om att gå i mål och se till att hålla hög kvalitet.

– Anläggningarna måste vara driftsäkra och säkra ur arbetsmiljösynpunkt. Och så ska de så klart producera det dom är ämnade för, säger hon.

Att Linda Schwarz, efter många år inom kemiindustrin, valde att börja på Preem bottnar i företaget engagemang i miljöfrågor.

– På Preem har man en tydlig vision och tydliga mål. Och det är inte varje dag man får jobba med att ställa om ett helt raff. För det vi gör nu är att bygga en anläggning som använder förnybara råvaror in och producerar diesel som du kan tanka din bil med. Den kommer vara helt grön, säger hon.

Hon rekommenderar andra att söka jobb som projektingenjör på Preem.

– Om du är sugen skulle jag säga att den viktigaste egenskapen är att du är kommunikativ. Mycket av arbetet handlar om att få en grupp människor att åstadkomma något. Du behöver vara tydlig med det är vi som tillsammans ska få projektet i mål, säger hon.


Kort om Linda
Ålder: 45 år.
Roll på Preem: Projektledare.
År inom Preem: Tre år som anställd, konsult i ytterligare tre år.
Bakgrund/utbildning: Maskiningenjör, utbildad vid Chalmers. Har tidigare jobbat på Kungsbacka Energi och Flygfältsbyrån/Cowi.
Det ger mig energi: Alla kompetenta kollegor och motion i olika former. Har tidigare seglat mycket, just nu blir det mest vandring, löpning och pingis.
Motto: Om man kan göra något idag ska man göra det och inte skjuta upp det till imorgon.