"Här får jag möjligheten att vara med från start till mål"

Mikael Niklasson är teknikchef på el- och instrumentavdelningen i Lysekil. Inom sina områden ansvarar han för att strategiskt utveckla bolagets raffinaderi. Ett otroligt spännande och variationsrikt jobb, om han får säga det själv.

– Som ingenjör med inriktning mot el var det väldigt häftigt att hamna på en så komplex anläggning och att få inblick i det omfattande eldistributionssystemet, berättar han.

I bagaget har Mikael en civilingenjörsexamen med inriktning mot elektroteknik och elkraft. Om de framtidsplaner han hade under studietiden på Chalmers, säger han:

– Något av de stora elbolagen hade förstås varit den naturliga vägen att gå. Men när det var dags att göra mitt examensjobb så fick jag veta att Preem erbjöd vad jag sökte. Efter ett möte där företagets ambitioner presenterades, fanns inget att tveka över.

Sagt och gjort. Exjobbet gjordes hos Preem. Därefter fick han arbete på en konsultfirma.

– Jag var konsult i ett år. Det året gav mig en inblick i hur bra jag egentligen hade det hos Preem.

Med andra ord dröjde det inte länge förrän Mikael var tillbaka på raffinaderiet i Lysekil.

– Skillnaden är att på Preem får jag möjligheten att vara med i hela processen, något jag värdesätter högt. Allt ifrån inköp till drift och underhåll. Här får jag möjligheten att vara med från start till mål. Det är en komplex anläggning med ett stort eldistributionssystem, så jag är utan tvekan på rätt plats.    

Att efter en tid axla rollen som teknikchef var inte en självklarhet för honom. När han blev erbjuden tjänsten var han inte säker på huruvida en ledarroll var rätt för honom eller inte. Men med facit i hand är Mikael glad över att han tog chansen att pröva sina vingar.

– Det har gett mig stora utvecklingsmöjligheter och det är väldigt stimulerande att vara chef. Att få bidra till företagets fortsatta utveckling och försöka effektivisera oljeraffinaderiet. Att se över problemområden, vad som kan förbättras, hur vi kan göra det bättre och sedan skrida till verket. Det är häftigt.

Om Mikael Om Mikael

Namn: Mikael Niklasson

Utbildning: Civilingenjör med inriktning mot elektroteknik och elkraft, Chalmers

Jobbar som: Teknikchef på el- och instrumentavdelningen på Preemraff Lysekil