Alex - sommarjobb på labbet

Redan efter första året på civilingenjörsprogrammet sommarjobbade Alex Porota som laboratorietekniker på raffinaderiet i Göteborg. Sedan dess har han kommit tillbaka både under julen och ytterligare en sommar.
– Att jobba i labbet är ett drömjobb för mig, eftersom det är precis vad jag vill göra när jag har pluggat klart, säger Alex.

Nu läser Alex Porota tredje året på civilingenjörsprogrammet i kemiteknik
på Chalmers i Göteborg. Men redan efter sitt första år på utbildningen fick han en ferieanställning som laboratorietekniker på Preems raffinaderi i Göteborg. Under en arbetsmarknadsmässa på skolan passade Alex på att ställa så många frågor som möjligt om hur det är att jobba på Preem till företagets representanter på plats.
– De berättade om vad jobbet innebar och jag tyckte att det lät väldigt intressant. Jag fick erbjudande om att söka ett sommarjobb inom analytisk kemi, som laboratorietekniker, vilket är det jag tycker är allra roligast. Det var därför jag valde den här utbildningen och det är vad jag vill jobba med i framtiden, säger Alex Porota.
När Alex blivande chef på Preem senare ringde och berättade att han hade fått jobbet blev han både överraskad och väldigt glad.
– Det är ett drömjobb för mig att jobba i labbet, och på Preem dessutom, som är ett företag jag verkligen gillar. De ligger i framkant för hållbar utveckling och arbetet med förnybara råvaror, vilket intresserar mig mycket.

”Det fanns alltid någon att fråga”
När Alex kom till sina nya arbetsplats första gången kändes det nervöst, men han blev snabbt positivt överraskad.
– Alla var så välkomnande och villiga att lära upp mig. Det fanns alltid någon att fråga. I början av jobbperioden var det lite som en utbildning av hur instrumenten i labbet fungerar, säger han.
På vägen mot tillverkningen av färdiga produkter, som bensin och diesel, har labbet en viktig uppgift i att kontrollera att processen fortlöper som den ska.
– Vi analyserade prover för att kolla att allt såg bra ut, till exempel aromathalt och densitet, på vägen mot slutprodukten. 
Sommarjobbet 2018 ledde till att han fick jobba på raffinaderiet även följande jullov och ytterligare en sommar. 
– Andra sommaren kunde jag redan instrumenten och visste hur man analyserade proverna. Jag ser det som en stor fördel att börja jobba redan efter första året på utbildningen och sen komma tillbaka fler somrar för att utvecklas mer.

Hade du nytta av dina studier?
– Ja, det var bra att jag hade med mig labbrutinerna. Och instrumenten vi läser om i skolan var de vi använde i labbet. Men det är en helt annan sak att se hur man faktiskt använder dem i praktiken.

Vad var det bästa med sommarjobbet?
– Jag fick en bekräftelse på att det är det här jag vill jobba med i framtiden, nu vet jag att det är så roligt som jag trodde att det skulle vara. Och Preem är en bra arbetsplats. Det var roligt att lära känna så många nya, trevliga människor.

Skulle du rekommendera andra att söka jobb på Preem?
– Definitivt. Framför allt om du pluggar kemiteknik så att du får se hur det du läser om tillämpas i industrin. Man lär sig mycket om hur en produktionsprocess fungerar från början till slut.

Kort om Alex Porota
Ålder: 22 år.
Bor: Härlanda i Göteborg.
Familj: Två yngre syskon, mamma och pappa.
Gör: Pluggar tredje året på civilingenjörsprogrammet i kemiteknik på Chalmers tekniska högskola.
Fritidsintressen: Badminton och basket.
Råd till andra som är på väg ut i arbetslivet: ”Sommarjobba! Du lär dig otroligt mycket. Det är en sak att läsa om hur tekniken fungerar i skolan, och en helt annan att se hur den tekniska utrustningen tillämpas i industrin.”