Därför har priset på bensin och diesel ökat
Drivmedelspriserna har ökat en hel del den senaste tiden. Vad som påverkar priset på bensin och diesel i Sverige beror på flera olika faktorer. Vår produktspecialist reder ut begreppen.
– En viktig del är kostnaden för råvarona som vi använder när vi framställer produkterna. Priserna sätts på världsmarknaden utefter noteringar på ett antal olika råvarubörser i världen. Det handlar både om råolja men också de förnybara komponenterna som vi blandar i produkterna, säger Anders Backman, produktspecialist på Preem.
Ökade krav i reduktionsplikten
En annan viktig är reduktionsplikten som ställer krav på oss som drivmedelsleverantör. Syftet med den är att minska utsläppet av växthusgaser och öka användandet av biodrivmedel.
– De kraven ökar varje år, och eftersom de förnybara komponenterna som vi måste blanda i har ett annat pris än det fossila, så får det också en påverkan på priset, säger Anders Backman.
Komponenterna som påverkar drivmedelspriset i Sverige
Drivmedelspriserna består av flera olika komponenter. Här listar vi de faktorer som bestämmer priset för bensin och diesel.
- Produktkostnaderna: Kostnaden för råvaror och framställningen av drivmedel.
- Punktskatterna: Energiskatt och koldioxidskatt, två fasta belopp per kubikmeter som man lägger på för diesel och bensin.
- Moms – 25 procent – som sätts på produktpriset och punktskatterna.
- Påslag för depådrift, stationsdrift och personalkostnader som är den minsta delen av priset.
Koldioxidskatt, energiskatt och moms består av cirka 60 procent av det totala priset på bensin och diesel.
Se filmerna för mer utförlig info.
Läs mer: Vad påverkar drivmedelspriserna