Ladda elbilen hos oss – allt du behöver veta
Vi vill göra det enklare att ladda bilen längs med vägarna. Därför satsar vi just nu på att installera hundratals supersnabbladdare i hela landet. Vår ambition är att årligen utrusta 15–25 stationer med supersnabbladdare och bli ett självklart val för dig som kör elbil. Elen är förnybar och majoriteten av den kommer från vindkraft.
Ladda enkelt och smidigt på våra laddstationer med vår app. Läs mer och ladda ner appen här
Våra supersnabbladdare har en laddhastighet på 150-350 kW, vilket är betydligt högre än förra generations snabbladdare på 50 kW. Beroende på din bils kapacitet kan du räkna med mellan 15-30 minuter för att ladda upp batteriet till 80%.
Du kan betala med laddkort, digital kortbetalning och med flera aktörers appar. Samarbetet kring utrullningen av de nya laddstolparna sker med ledande laddoperatören Recharge som står för installation, underhåll och drift av supersnabbladdarna.
Här ger vi dig svaren på de vanligaste frågorna kring våra laddstationer.
Så lång tid tar det att ladda bilen
Hur lång tid det tar att ladda upp din elbil varierar. Flera faktorer spelar in, såsom laddstationens effekt, samt vilken typ av elbil du har. Enkelt kan vi dela upp tid och och effekt enligt nedan:
- Ladda bilen hemma med en effekt på 11 kw brukar ta ca 6–10 timmar.
- En snabbladdare med en effekt på 50 kw brukar ta ca 1 timme.
- Supersnabbladdare med en effekt på 150 kw tar vanligtvis 15–30 minuter.
- En laddare med en effekt på ca 300–350 kw kan du räkna med en tid på ca 15 minuter eller mindre.
Hur går det till att ladda elbilen?
Du laddar och betalar enkelt genom att följa instruktionerna som finns på våra laddstationer. Betalning kan göras med laddkort, digital kortbetalning och med flera aktörers appar.
Vad kostar det?
Priset för laddning på våra laddstationer kommer att variera beroende på hur du aktiverar tjänsten. Laddningen prissätts efter vilken typ av effekt en laddstation kan ge, och inte nödvändigtvis vad din bil kan ta emot.
Vanliga frågor om elbilsladdning
Hur startar jag och betalar laddningen på station?
På våra laddstationer kan du starta laddning på fyra sätt:
- Genom att scanna en QR-kod för att betala med kort
- Genom att använda en redan registrerad laddbricka/kort
- Genom att använda en app
På varje laddare finns instruktioner hur du går tillväga. Se bildexempel.
Hur avslutar jag min laddning?
Laddning drop in med kort:
För att avsluta laddningen, följ instruktionerna i webbläsaren och/eller på laddstationen.
Laddning med bricka:
Avsluta laddningen genom att hålla laddbrickan mot kortläsaren på nytt och följ eventuella instruktioner på displayen.
Laddning med app:
För att avsluta laddningen, följ instruktionerna i appen.
Kan alla elbilar ladda med nya snabbladdningen?
Ja, bilen anpassar laddhastighet automatiskt. Det vill säga, har man en bil som bara kan ladda med 25 kW kommer laddpunkten bara ge den hastigheten. Laddhybrider kan i regel inte ladda vid supersnabbladdare då kontakten skiljer sig. Laddhybrid har en Typ 2 kontakt och denna kontakttyp är sällsynt vid våra stationer.
Hur många laddstolpar etablerar ni på respektive station?
I de flesta fall etablerar vi mellan 4-8 laddpunkter/laddstolpar. Men det kommer förekomma stationer, om än lite ovanligt, med 10-20 laddpunkter.
Kan alla ladda på våra stationer?
Ja. Du behöver du inte registrera dig i förväg för att kunna ladda bilen vid våra laddstationer. Genom att, exempelvis, läsa av en QR-kod på laddstationen med mobilen kan du enkelt och smidigt betala med ditt kontokort. Det enda du behöver är en telefon och ett kontokort. Du hittar laddnummer ovanför laddningskabeln.
Du kan läsa mer om de olika betalningsmetoderna under frågan "Hur startar jag och betalar laddningen på station?".
Vilken laddkontakt ska jag använda?
Alla elbilar använder inte samma kontakt för laddning. Vissa bilar, som Nissan Leaf, använder CHAdeMO, medan de allra flesta använder CCS. Vid våra laddstationer finns det alltid några av varje, men i huvudsak CCS eftersom bilparken har flest av den kontakttypen.
Måste jag ha en egen laddkabel vid era laddstationer?
Nej, det finna laddkabel för varje laddpunkt.
Varför får jag inte full laddeffekt?
Svaret här är komplext, och det kan finnas flera anledningar till att den förväntade effekten inte uppnås:
- Den effekt som anges på laddaren är den maximala effekt som laddaren kan ge. Det kan finnas begränsningar i laddstationens totala kapacitet vilket gör att en 150 kW laddare inte kan ge full effekt eftersom laddstationen fördelar den tillgängliga totala effekten till alla fyra laddarna.
- Vissa bilar kan ladda med max 50 kW, medan andra kan ladda upp till 250 kW. I huvudsak är det bilen och dess batterihanteringssystem som avgör hur snabbt batteriet kan få ström. Detta beror på hur mycket ström som finns i batteriet när kunden ansluter till laddaren (State of Charge = SoC), vilken temperatur batteriet har och vilken temperatur det är i vädret. Kyla minskar laddningseffekten. För optimal laddning bör vädret vara 1) ganska varmt, 2) bilen ska ha ett varmt batteri och 3) batterikonditionen (SoC) ska vara låg – ner mot, och helst under, 10%.
- Det kan vara ett fel på laddaren som gör att den inte ger önskad effekt. Om orsaken till den låga effekten inte beror på punkterna ovan kan du som stationsanställd be kunden kontakta kundtjänst och uppge laddarens nummer och tid så att vi kan kontrollera laddarens skick.