Då måste du byta till vinterdäck – datum och lagar att ha koll på

Bil med vinterdäck.

Dags att byta till vinterdäck? Här får du veta vad som gäller enligt lag och vad du bör tänka på när du ska byta däck.

Din bil ska enligt lag ha vinterdäck mellan 1 december–31 mars om det är vinterväglag*. Krav på vinterdäck gäller oavsett om du använder friktionsdäck eller dubbdäck. Däremot är det endast tillåtet med dubbdäck från och med 1 oktober till och med 15 april. Friktionsdäck är tillåtet året runt. 

Kravet på vinterdäck gäller både tunga och lätta fordon, samt utlandsregistrerade fordon.

Dubbdäck eller friktionsdäck

Du kan välja att ha dubbdäck eller dubbfria. Om du bor i norra Europa, närmare bestämt Skandinavien så är det viktigt att du har däck anpassade för nordiska förhållanden.

Du bör basera ditt val på vilket väglag du oftast kör på under vinterhalvåret. Dubbdäck passar betydligt bättre på underlag med mycket is, när dubbfria – också kallat friktionsdäck – fungerar bättre på barmark och lös snö. 

Viktigt att tänka på är att en del kommuner har förbud för dubbdäck på vissa vägar.

Det här bör du tänka på när du ska byta till vinterdäck:

1. Byt till dina vinterdäck i god tid

Blixthalka kan komma plötsligt. Är du ute i god tid på hösten och byter till vinterdäck när kylan närmar sig minimerar du risken att behöva planera om resan, eller till och med ställa in den, på grund av dåligt väder.

Det är, som vi nämner tidigare, tillåtet att använda dubbdäck redan från och med första oktober (det finns undantag beroende på vinterväglag). Så, vänta inte om du misstänker att vintern kan komma vilken dag som helst. 

Vinterdäck utan dubbar får du köra med året runt, men rekommendationen är att använda sommardäck på sommarväglag för bästa köregenskap och säkerhet.

2. Kontrollera skicket på dina däck

En rekommendation brukar vara ett mönstertdjup på minst 4 millimeter. Det är lag på att vinterdäcken ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter för tunga släpvagnar, 3 millimter för lätta fordon och personbilar och 5 millimeter för tunga bilar.

Har du dubbdäck så bör du kolla dubbarnas skick, är de nedslitna eller till och med lossnat. Då kan det vara dags att byta.

Läs också: Miljösmarta vintertips för bilägare

3. Rätt lufttryck i däcken

Under sommarförvaringen kan lufttrycket i vinterdäcken sjunka. Fel däcktryck kan påverka köregenskaperna, bränsleförbrukningen och livslängden på däcken. Med rätt lufttryck i däcken höjs säkerheten, komforten och inte minst bidrar det till en lägre miljöpåverkan.

Vilket lufttryck som gäller för din bil hittar du oftast på en dekal vid förardörren eller på tanklocket. Hittar du inget där så finns det så klart i din ägarmanual. Mer om hur du kollar lufttrycket här >>

Tänk också på att det är bra att efterdra hjulbultarna efter fem till tio mils körning.

Läs mer på Transportstyrelsens hemsida om lagar och råd kring däck.

*Vinterväglag gäller om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör vad som räknas som vinterväglag.

För bilen

Skriv ditt registreringsnummer så hjälper vi dig att hitta rätt produkter till just din bil.