Byta till vinterdäck – det här bör du tänka på

Dags att byta till vinterdäck? Här får du veta vad som gäller enligt lag och tips vad du bör tänka på när du ska byta däck.

Din bil ska ha vinterdäck mellan 1 december–31 mars om det är vinterväglag*. Kraven gäller både tunga och lätta fordon. Detsamma gäller utlandsregistrerade fordon.

Du kan välja att ha dubbdäck eller dubbfria. Vad du väljer beror på vilket väglag du oftast kör på under vinterhalvåret. Dubbdäck passar betydligt bättre på underlag med mycket is, när dubbfria fungerar bättre på barmark och lös snö.

Viktigt att tänka på är att en del kommuner har förbud för dubbdäck på vissa vägar.

 

Det här bör du tänka på när du ska byta till vinterdäck:

1. Byt till dina vinterdäck i god tid

Blixthalka kan komma plötsligt. Är du ute i god tid på hösten och byter när kylan närmar sig minimerar du risken att behöva planera om resan eller till och med ställa in den, på grund av dåligt väder.

Det är tillåtet att använda dubbdäck från och med 1 oktober, men inte längre än till 15 april (det finns undantag beroende på vinterväglag). Vinterdäck utan dubbar får du köra med året runt, men vi rekommenderar att använda sommardäck på sommarväglag för bästa köregenskap och säkerhet.

Vinterdäck måste ditt fordon ha från och med 1 december, enligt lag. 

2. Kontrollera skicket på dina däck

En rekommendation brukar vara ett mönstertdjup på minst 4 millimeter. Det är lag på att vinterdäcken ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter för tunga släpvagnar, 3 millimter för lätta fordon och personbilar och 5 millimeter för tunga bilar.

Har du dubbdäck så bör du kolla dubbarnas skick, är de nedslitna eller till och med lossnat. Då kan det vara dags att byta.

Läs också: Miljösmarta vintertips för bilägare

3. Rätt lufttryck i däcken

Under sommarförvaringen kan lufttrycket i vinterdäcken sjunka. Fel däcktryck kan påverka köregenskaperna, bränsleförbrukningen och livslängden på däcken. Med rätt lufttryck i däcken höjs säkerheten, komforten och inte minst bidrar det till en lägre miljöpåverkan.

Vilket lufttryck som gäller för din bil hittar du oftast på en dekal vid förardörren eller på tanklocket. Hittar du inget där så finns det så klart i din ägarmanual. Mer om hur du kollar lufttrycket här >>

Tänk också på att det är bra att efterdra hjulbultarna efter fem till tio mils körning.

Läs mer på Transportstyrelsens hemsida om lagar och råd kring däck.

*Vinterväglag gäller om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör vad som räknas som vinterväglag.

Sväng förbi våra bemannade stationer för att få hjälp att hitta rätt produkter till din bil och ta del av våra butikserbjudanden.

För bilen

Skriv ditt registreringsnummer så hjälper vi dig att hitta rätt produkter till just din bil.