Byt startbatteri

Vår guide hjälper dig att ta hand om bilen. Först gäller det att du väljer rätt batteri till din bil och sedan att montera den på plats.

Varför byta bilbatteri

Bilbatteriets uppgift är att förse bilen med ström och ge motorn lite extra energi vid start. Batteriet laddas sedan upp medan du kör. Det är extra viktigt att ha ett bra bilbatteri om du bara kör kortare sträckor. I så fall bör du då och då ge dig ut på lite längre bilturer så att batteriet får chans att ladda upp ordentligt.

När behöver jag byta

Med tiden förlorar batteriet sin kapacitet att lagra ström. Batteriet håller vanligtvis några år innan du behöver byta det. Det kan märkas genom att bilen har svårt att starta, eller inte startar alls.

Hur byter jag

På de flesta bilar är det enkelt att själv byta batteriet men vissa modeller kräver att det görs av en fackman. Läs i bilens instruktionsbok om du är osäker.

Börja med att lossa den svarta kabelskon från minuspolen och lossa sedan den röda från pluspolen. Innan du lyfter ur batteriet kan du behöva lossa på en bygel eller annan fästanordning, det ser olika ut i olika bilar. Lyft ur batteriet försiktigt och se till att det alltid står upprätt. Batteriet lämnar du till din återvinningsstation.
När du ställt in det nya batteriet så att det står stadigt på sin plats sätter du fast kablarna i omvänd
ordning.

För bilen

Skriv ditt registreringsnummer så hjälper vi dig att hitta rätt produkter till just din bil.