Rätt kylarvätska

Det är inte så svårt att ta lite bättre hand om sin bil. Vår guide hjälper dig på traven.

Vad gör kylarvätskan

Kylarvätskans främsta uppgift är att kyla motorn så att den inte överhettas. Kylarvätska består av lika delar glykol och vatten och glykolens uppgift är att höja kokpunkten och sänka fryspunkten för att förhindra att kylarvätskan fryser när motorn är kall. Det finns två olika typer av glykol, kolla upp i instruktionsboken vilken som passar bäst till din bil.

När kontrollera kylarvätskan

Se till att innan varje vinter kontrollera glykolmängden i kylarvätskan. Om den behöver fyllas på, så får man bedöma om det finns utrymme för glykolen, finns inte det måste man tappa av lite kylarvätska så att glykolen ryms. Det är bra att alltid ha en extra flaska kylarvätska i bilen.

Hur fylla på kylarvätska

Kylarvätska kan antingen köpas färdigblandad eller blandas till själv. Fördelen med färdigblandad är att man garanteras en god vattenkvalité som påverkar kylarvätskans funktion. Dessutom har den en viss smörjande effekt och innehåller ämnen som motverkar rost. Se till att motorn vilat en timme innan du öppnar locket till kylarvätskans behållare. Om motorn är varm finns risken att kokhet vätska sprutar upp från motorn. Fyll på tills nivån överstiger den lägsta markeringen.