Rätt lufttryck

Vi hjälper dig ta bättre hand om din bil. Det är bra för dig och din säkerhet men även för klimatet. 

Hur påverkar lufttrycket

Att ha rätt lufttryck i däcken är bra både för dig och din bil. Det höjer säkerheten, komforten och inte minst bidrar det till en lägre miljöpåverkan. För lågt lufttryck ökar bränsleförbrukningen, förlänger bromssträckan och dessutom slits däcken ut snabbare. Bara i Europa går miljontals däck till spillo varje år endast på grund av felaktigt lufttryck i däcken.

När ska man kontrollera lufttrycket

Dom flesta kollar nog bara lufttrycket på våren och hösten i samband med däckbyte, men det är alldeles för sällan. På ett halvår kan lufttrycket sjunka med hela 20%, vilket påverkar däckens slitage och bilens stabilitet på vägbanan väsentligt. Försök ha som vana att kolla lufttrycket någon gång i månaden och fyll på extra luft om du kör tung last. Och glöm inte att kontrollera trycket i reservdäcket.

Hur vet man vilket tryck som är rätt

Lämpligt lufttryck varierar mellan olika bilar men brukar vara någonstans runt 2.5 bar på en vanlig personbil. Vanligtvis hittar du en märkning i tanklocket om vilket lufttryck som rekommenderas för just din bil, annars står det såklart i bilens instruktionsbok.
På våra servicestationer hittar du luftklocka där du själv fyller på tills rätt lufttryck visas, eller slangmätare där du skriver in önskat lufttryck, och sedan låter maskinen göra jobbet. Tips på tabell för rätt lufttryck här