Rätt lufttryck i däcken

Att regelbundet se över dina däck är viktigt för både körupplevelsen och plånboken. Men det viktigaste med att ha rätt lufttryck i dina däck är för din egen och andras säkerhet. Här listar vi några viktiga anledningar till varför du bör ha koll på lufttrycket på din bil.

Läs också: Byta till vinterdäck – det här bör du tänka på

Video: Rätt lufttryck i däck Video: Rätt lufttryck i däck

Tips: Bra att tänka på när du kontrollerar dina däck och lufttrycket.

 

Hur påverkar lufttrycket

Att ha rätt lufttryck i däcken är bra både för dig och din bil. Det höjer säkerheten, komforten och inte minst bidrar det till en lägre miljöpåverkan.

För lågt lufttryck ökar bränsleförbrukningen, förlänger bromssträckan och dessutom slits däcken ut snabbare.

Bara i Europa går miljontals däck till spillo varje år endast på grund av felaktigt lufttryck i däcken.

När ska man kontrollera lufttrycket

De flesta av oss kanske bara kollar lufttrycket en gång på våren och en gång på hösten när vi byter våra däck. Men det är alldeles för sällan. På ett halvår kan lufttrycket sjunka med hela 20%, vilket påverkar däckens slitage och bilens stabilitet på vägbanan väsentligt.

Försök att ha som vana att kolla lufttrycket någon gång i månaden och fyll på extra luft om du kör tung last. Glöm inte heller att kontrollera trycket i reservdäcket.

Hur vet man vilket tryck som är rätt

Lämpligt lufttryck varierar mellan olika bilar men brukar vara någonstans runt 2.5 bar (250 kpa) på en vanlig personbil. Vanligtvis hittar du en märkning på tanklocket eller vid förardörren vilket lufttryck som rekommenderas för just din bil, annars står det så klart i bilens instruktionsbok.

På våra servicestationer hittar du luftklocka där du själv fyller på tills rätt lufttryck visas, eller slangmätare där du skriver in önskat lufttryck, och sedan låter maskinen göra jobbet.

Omvandlingstabell för tryckenheter

Bar PSI kPa
2.0 29 200
2.5 36 250
3.0 58 300

Rätt tryck i däcken sparar bränsle Rätt tryck i däcken sparar bränsle

Med rätt lufttryck i däcken rullar bilen lättare vilket är bra för både miljön och plånboken. Men hur vet man egentligen vilket däcktryck som är det rätta? Här ger Gunde Svan ger sina bästa tips.