Så har frukosttrenderna förändrats genom åren

Vad sägs om en varm öl till frukost? Förr var det faktiskt den vanligaste frukostdrycken. Och det är knappast enda sättet som våra frukostvanor förändrats under de senaste hundra åren. 

I många länder utanför Europa äter man ”vanlig” mat som ris, kött och fisk till frukost. Och för inte alltför längesedan gjorde man samma sak i Sverige. Frukosten bestod helt enkelt av rester från gårdagens middag – ett enkelt sätt att spara tid innan man skulle börja sin arbetsdag inom jordbruket eller industrin.

– Det var först på 1930-talet som vi började äta dagens typ av frukost med smörgås och flingor. Anledningen var nya kostråd inom ramen för folkhemmets näringsupplysning. Tanken var att frukosten var viktig och att man skulle äta så att man stod sig under dagen. Men egentligen finns inget som visar att den här typen av frukost skulle vara bättre, säger Richard Tellström, etnolog och docent i måltidskunskap vid Stockholms universitet och manusförfattare till TV-serien Historieätarna.

Det svarta guldet tog över

Som frukostdryck var varm öl vanligt i bondesamhället ända fram till 1800-talets mitt. Då tog kaffet över och sedan kom även varm choklad. På 1930-talet blev det också vanligt att dricka te.

– I samband med det började man tycka att det var fult när barn drack kaffe och det sågs som en symbol för dåligt beteende, berättar Richard Tellström.

När vi pratar om frukost vill han egentligen snarare kalla det för frukostar. För han menar att många numera inte bara äter en frukost, utan två eller tre.Richard Tellström

– Det beror helt på vad man har för frukosttemperament. En del börjar morgonen med en kaffe hemma, tar en kaffe till när de kommer till jobbet för att sedan äta en stor lagad frukost vid halv nio-niotiden. Och i städerna har det blivit allt fler som handlar med sig frukosten på vägen och äter den med sina kollegor istället för hemma med familjen – eller både och, säger Richard Tellström.

En annan trend som han ser dykt upp på senare år är frukostar som baseras på någon typ av matideologi som LCHF, raw food eller paleokost. Eller att frukosten intas i flytande form istället för fast. Det senare hänger även ihop med allt mer träningsmaximerande frukostar.

– Nu ska vi äta för att bygga våra muskler och boosta vår kropp, vilket kan leda till ganska besynnerliga frukostar som reducerats till rena närings- och energiintag, säger Richard Tellström.

Innovativ eller konservativ

Men alla är inte lika pigga på att ändra sina frukostvanor bara för att trenderna ändras. Richard Tellström menar att man kan dela in frukostätare i tre olika grupper utifrån hur innovativ och förändringsbenägen man är när det gäller sin frukost.

– Om man handlar sin frukost på vägen blir man automatiskt lite mer innovativ eftersom utbudet matchar samtida trender. De som oftare äter frukost hemma är därför lite mer konservativa i sina frukostval. Själv har jag ätit ungefär samma frukost i 50 år och tillhör definitivt den konservativa gruppen, säger Richard Tellström.

Text: Sara Bergqvist
Publicerad: september 2018