Därför vinner du på att börja dagen med frukost

Det finns många fördelar med att äta frukost. Frukostätare orkar inte bara prestera mer – en bra frukost håller också blodsockernivån i schack, vilket kan ha en positiv påverkan på humöret. 

Hur viktig är frukosten egentligen? Enligt näringsfysiologen, författaren, föreläsaren och inspiratören Kristina Andersson är svaret inte så självklart som vi kanske tror.

– Det vi vet är egentligen att vi behöver få i oss en massa viktiga näringsämnen, att vi inte ska äta för mycket och inte för mycket skräp. Hur vi sedan lägger upp det under dagen tycks faktiskt spela mindre roll, säger hon.

Trots det finns ändå några saker som talar för att det kan vara smart att äta frukost.

– Man kan se ett tydligt mönster i att många som hoppar över frukosten gör sämre matval under resten av dagen. Det i sig kan lätt leda till att man går upp i vikt. Dessutom finns studier som visar att man har lättare att lära och presterar bättre om man har ätit en bra frukost, berättar Kristina Andersson.

Rena råvaror nyckeln

Kristina AnderssonSjälva nyckeln är just att frukosten ska vara bra om den ska ge någon effekt. Kristinas tips är att satsa på rena råvaror i form av till exempel frukt, grönt och ägg.

– En poäng är också att välja något som man kan tugga på som morötter, frukt, crunchig granola eller bröd med hela korn, eftersom det påverkar syresättningen i hjärnan.

Och vad vi äter till frukost påverkar oss inte bara då utan under hela dagen.

– Det finns en ”second meal effect” som innebär att det blodsockersvar vi får efter frukosten även påverkar det efter lunchen. Så om vi väljer en frukost med rena råvaror och utan en massa snabba kolhydrater får vi ett jämnare blodsocker under hela dagen.

Smoothie bättre än juice

Om man har svårt att äta frukost kan det ibland vara lättare att dricka en smoothie eller grön drink. Då får man i sig alla nyttiga delar av frukterna och grönsakerna jämfört med om man väljer juice. Eller så kan man vänta ett tag och äta frukosten på väg till jobbet eller ta med sig den dit.

– Det viktigaste är inte när man äter utan att frukosten är av bra kvalitet. Men det finns också de som klarar sig alldeles utmärkt utan att äta frukost. Vaneeffekten är stor och om man har vant sig vid att inte göra det kan man fungera bra ändå, säger Kristina Andersson.

Onyttigt ibland skadar inte

Själv har hon två favoritfrukostar hon brukar variera mellan. Antingen blir det gröt med bär och ägg eller så gör hon pannkakor med havregryn och ägg med bär till.
Händer det att du själv fuskar med frukosten ibland?

– Haha. Jag ser det inte som fusk, det är en liten attitydgrej att vi gärna vill sätta epitet på saker som att vi fuskar eller unnar oss. Men jag kan absolut äta sådant som är onyttigt ibland. Om jag äter hotellfrukost och det finns Nutella är det givet att jag tar det, gärna tillsammans med frukt eller en bit god vit ost, säger Kristina Andersson.

Text: Sara Bergqvist                                                                                                                      Publicerad: september 2018  

Recept

Pannkaka med havregryn Pannkaka med havregryn

  • 1 dl havregryn (alt. 1/2 dl havregryn + 1/2 banan)
  • 1 tsk fiberhusk
  • 2 ägg
  • 1–2 msk mjölk
  • Smör till stekning

Mixa alla ingredienser. Stek pannkakan i smör. Servera med bär och ev. kvarg eller kokosgrädde.