Till förmån för SOS Barnbyar

En extra god kaffe. Köp en kaffe så skänker vi 1 krona till SOS Barnbyar.

Fairtrade- & kravmärkt

24 okt–8 jan skänkte Preem 1 krona per såld kaffekopp till SOS Barnbyar. Nyligen avslutades Preems kaffekampanj och totalt samlade Preem, tillsammans med alla kunder, in en halv miljon, 512 050 kronor, till SOS Barnbyar och deras arbete i Ukraina. Vi ser det som en extra god kaffe. Utöver att vårt kaffe är KRAV- och Fairtrademärkt bidrar du som köper kaffet till att SOS Barnbyar kan hjälpa ännu fler utsatta familjer och barn i Ukraina. Det vill vi tacka dig för! Läs mer om vårt samarbete med SOS Barnbyar.

Alla har rätt till en familj.

Vi tycker att alla barn har rätt till en familj, ett motto som vi delar med SOS Barnbyar. Genom ett långsiktigt samarbete stödjer Preem sedan januari 2013 driften av en barnby samt familjestärkande verksamhet i Brovary i Ukraina. Ett samarbete vi verkligen brinner för.

Foto: Maja Brand

80 föräldralösa barn fått ett nytt hem och en egen familj.

Barnbyn byggdes färdigt 2010 och där finns, förutom 13 familjehus, ett socialt center som bedriver familjestärkande arbete där svårt utsatta familjer i staden får hjälp med bland annat mat, kläder, medicin och psykologiskt stöd.

Foto: Maja Brand

SOS Barnbyar i Ukraina har startat ett antal projekt för att hjälpa familjer med barn som tvingats lämna sina hem.

På grund av den instabila politiska och ekonomiska situationen i Ukraina och att välfärden skärs ner är behovet av den familjestärkande verksamheten i städerna Kiev och Brovary större än någonsin. Många av familjerna som behöver hjälp är interna flyktingar som tvingats lämna sina hem på grund av oroligheterna i de östra delarna av landet.

Foto: Maja Brand Läs mer om SOS Barnbyar

Camilla, Olle och Jeanette på fältresa

Våren 2016 gjorde Preem en fältresa med SOS Barnbyar och besökte barnbyn i Brovary samt den familjestärkande verksamheten i Kiev.

Camilla Själin Jobbar på Preems raffinaderi i Lysekil

Det som möter oss i barnbyn i Brovary kan närmast beskrivas som en känsla av ”Bullerby”. Så mycket kärlek och värme! I byn bor 84 barn fördelade på 13 hus. De bor tillsammans med en barnbymamma och i vissa fall även en barnbypappa. Vi bjuds på lunch och vi träffar en familj bestående av 10 personer.

Familjen hade nyligen blivit antagna som barnbyfamilj inom SOS Barnbyar. När de tvingades fly från landets östra delar erbjöds de ett av familjehusen i barnbyn i Brovary.

För ungefär ett halvår sedan utökades familjen dramatiskt. De två syskonen har nu fått sex nya syskon.

Det visar sig när vi pratar med familjen att dessa sex barn är biologiska syskon. SOS Barnbyar har lokaliserat dessa barn på olika barnhem runt om i Kiev och samlat dem i en familj! Trots att de bara levt tillsammans i ett halvår finns det så mycket värme och kärlek i familjen.

Foto: Maja Brand, Cecilia Rooth m. fl. Läs mer om hur du kan bli byfadder.
Jeanette Granström Jobbar på Preems huvudkontor i Stockholm

Ett av de starkaste minnena från resan är besöket hos 38-åriga Anna, en ensamstående kvinna med fem barn. De bor inhysta i hennes föräldrars enrumslägenhet i ett av Kievs fattigare områden. Det äldsta barnet är 19 år och det yngsta en tre månader gammal bebis. Som hos många andra familjer med ensamstående mammor har papporna lämnat eller hamnat i alkoholmissbruk. Då flera av barnen, och även mamman, har behov av hjälp såväl med pedagogiskt som psykologiskt stöd har SOS Barnbyar tagit fram en handlingsplan för hur familjen ska få hjälp att hitta en egen lägenhet, tillgång till läkarvård och sociala center.

Familjens situation är tyvärr inte unik och behovet av SOS Barnbyars familjestärkande verksamhet är stort. Trots den sociala och ekonomiska utsattheten är familjen fylld av så mycket kärlek till varandra och bjuder in oss till deras hem med stor gästfrihet. De berättar hur mycket hjälpen från SOS Barnbyar betyder för dem och jag känner själv både glädje och tacksamhet till alla fantastiska och engagerade människor som finns där för att hjälpa till.

Olle Hernborg Jobbar på Preems huvudkontor i Stockholm

Under Preems fältresa till Ukraina våren 2016 besöker vi en familj som har flytt från Donetsk, i det krigsdrabbade östra Ukraina. De bor i en enrumslägenhet och delar badrum och toalett med en annan familj. Familjen består av mamma, pappa och en 9-årig dotter som lider av autism.

På grund av sin autism får dottern inte gå i vanlig skola och har få vänner. SOS Barnbyar stöttar familjen genom att betala dotterns timmar hos en speciallärare, och familjen får även gå hos psykolog för att bearbeta sina traumatiska krigsupplevelser. Detta är bara ett av exemplen på hur SOS Barnbyar gör skillnad för många barn och familjer i Ukraina och jag är stolt över att vi stödjer dem.