Ta med dig friluftsguiden ute på vägarna

Ett par står vid bil vid havet en vacker sommarkväll.

Fler svenskar väljer att stanna hemma och semestra under 2020. Vi har därför valt att anta Friluftsfrämjandets uppmaning att kostnadsfritt sprida deras ”inspirationsguide till friluftsliv”. Guiden inspirerar till friluftsliv och informerar om allemansrätten.

Svemester, hemester och staycation*. Oavsett vilket uttryck du väljer så är det verkligen inne att semestra på hemmaplan.

Coronapandemins konsekvenser gör att fler svenskar måste tänka om och hitta alternativa semesterplaner. En konsumentundersökning, på uppdrag av företaget Dometic, visade att majoriteten av svenskar planerade att semestra hemma i Sverige sommaren 2020.

Om du nu väljer att stanna hemma på semestern och satsa på hemestern, eller ta med dig själv och familjen på en roadtrip i vårt avlånga land, välkomnar vi dig till våra stationer för att tanka bilen eller husbilen, ta en matbit, släcka törsten och pigga upp dig med en kaffe.

Friluftsfrämjandets guide hittar du på våra bemmannade stationer och digitalt längre ner på den här sidan. 

I guiden får du:

  • Recept: Gott och lättlagat i naturen.
  • Tips: Så hittar du den perfekta tältplatsen.
  • Utmana dig och dina vänner i spelet om allemansrätten.
  • Testa dig själv: Hur mycket äventyrare är du.
  • Snabbguide till vandring – så kommer du igång.
  • För barnen: Prova Skogsmulles utmaningar.

Lika viktigt som det är att hålla avstånd mellan sina medmänniskor är det att hålla avstånd ute på vägarna.

Tips: Kolla så att du har rätt lufttryck ute på vägarna och minska din bromssträcka. Med rätt lufttryck i däcken minskar du också bränsleförbrukningen och slitagen på dina däck.

*Uttrycken Hemester (semestra hemma) och svemester (semestra i Sverige) är en sammanslagning av två ord som sammanfattar en typ av semester. I USA finns uttrycket liknande samma lekfulla sammansättning av två ord, "staycation" stay=stanna, vacation=semester.