Miljöomsorg är ett av Scanlubes kärnvärden

På smörjmedelsfabriken Scanlube produceras 30 miljoner liter smörjolja varje år. Miljöomsorg är ett av företagets kärnvärden. Det genomsyrar både utrustningen i fabriken och produktprogrammet Texaco Delo.

Hans Ekberg, laboratoriechef på Scanlube, sveper med handen mot de gröna och gula rören som löper över såväl golv som tak. Det här är utrymmet som han kallar för fabrikens hjärta.

– Genom rören transporteras råvaran från förvaringskärlen och vidare till blandtankarna. Där pumpas tillsatserna in och sen blandas allt samman till en färdig produkt.

Här i Göteborgs energihamn tillverkar Scanlube alltifrån motoroljor till hydraul- och växellådsoljor. Utbudet består av 220 olika sorters smörjoljor för både personbilar och tyngre fordon. Fabriken är en form av processindustri, vilket innebär att produktionen i hög grad är automatiserad.

– Vi köper råvaror i tankbil, tankbåt eller fat och pumpar över dem i stora tankar. Både blandningen av produkterna och att fylla förpackningar sker sedan automatiskt, säger Hans Ekberg.

Prover från tidigare tillverkningssatser som Scanlube behåller under viss tid efter produktion.

Texaco Delo

Försäljningen sker främst till Preem och YX, vilka i sin tur säljer produkterna vidare till kunder i Norden och Baltikum. Men Preem och YX  är inte bara Scanlubes största kunder, utan även företagets ägare.

– När Preem, som står för försäljningen i Sverige, får en order levererar vi produkterna direkt från oss till slutkunden. Det kan handla om alltifrån stora ordrar för direktleveranser på hela tankbilar till att ett företag beställer en pall med flera olika sorters produkter, säger Hans Ekberg.

Texaco Delo är ett program som innehåller ett 20-tal produkter som kommer att ersätta tidigare motor- och växellådsoljor för tunga fordon.

På det här rullbandet fylls, etiketteras och kapsyleras dunkarna. Här har några av de allra första Texaco Delo-förpackningarna precis fyllts.

Oljorna möter miljökraven

De nya produkterna liknar sina föregångare på flera sätt, men många av dem har uppgraderats. Hans Ekberg berättar att den största fördelen med det nya programmet är att oljorna är anpassade till nya krav från fordonstillverkarna.

– Det är kundernas miljökrav som styr utvecklingen och vi arbetar hårt för att kunna möta de krav som ställs. Fordonsfabrikanter står till exempel under hårda krav gällande avgasutsläpp, bland annat koldioxid, och vill ha tunnare oljor som genererar mindre utsläpp, säger han och fortsätter:

– Skogsindustrin ställer i stället krav på att oljan ska vara nedbrytbar. Med Texaco Delo-programmet är vi stolta över att vi kan erbjuda produkter som möter alla krav som tillverkarna av tunga fordon ställer just nu.

Minimerar spill på anläggningen

I ett av fabrikens förråd står oljefat samlade i klungor och på enorma hyllanordningar trängs dunkar på både höjden och bredden. Knappt hörbart kör en truck förbi med en pall fyllda dunkar.

– Vi kör bara eldrivna truckar och sedan ett år tillbaka värmer vi upp blandningstankarna med fjärrvärme i stället för att elda med tjockolja, säger Hans Ekberg.

Hans Ekberg, laboratoriechef på Scanlube, arbetar med att kvalitetssäkra produkterna. Innan oljan levereras testas det kemiska innehållet noga för att se att oljan innehåller rätt mängd tillsatser. 

Att inte förbruka några fossila bränslen på anläggningen är ett av flera steg till att företagets vision om att vara den mest kund- och miljöfokuserade leverantören i Europa ska bli verklighet. Men det är inte bara utrustningen som miljöanpassas utan också arbetssättet i fabriken. I dag arbetar Scanlube bland annat aktivt för att minimera spill på anläggningen.

– Nu är det över ett år sedan vi hade ett större spill som behövde rapporteras till länsstyrelsen, och till skillnad från förr återanvänder vi i dag sköljolja i stället för att destruera den, säger Hans Ekberg.

Text: Frida Wall
Foto: Anna Sigvardsson Högborg 

Om Scanlube Fakta Scanlube

- Har 38 anställda.
- Grundades 1995.
- Tillverkar, lagerhåller och distribuerar smörjmedel under varumärket Texaco på licens från oljebolaget Chevron.
- Ägs av Preem AB och Uno-X Energi AS.