Nästa generation gör sig redo att ta över

I snart 80 år har familjeföretaget Lundblads Bränsle & Åkeri levererat bränsle och smörjolja i Alingsåstrakten. 
Nu är det snart dags för nästa generationsskifte. 
– Jag är väldigt glad över att barnen vill ta över, säger ägaren Lilian Dahlgren. 

Hon växte upp på Malmgatan 4 i Alingsås under 60- och 70-talen. I tvåvåningshuset fanns en lägenhet – och så kontor och en tankstation på bottenvåningen.

– När jag var sju år flyttade vi hit, mamma, pappa, jag och mina syskon. Jag bodde i det här huset mellan sju och 20 års ålder. Ytterdörren var alltid upplåst, säger Lilian Dahlgren och fortsätter:

– Det var hela tiden människor här, kunder och anställda. Mamma och pappa var på kontoret. Det var en spännande plats att växa upp på med alla som kom och gick. Alltid rörelse och liv.

Lilian och Sven Dahlgren Lilian och Sven Dahlgren tog över familjeföretaget 2005. 

Stor skillnad i arbetsmiljön
Firman startades 1940 av hennes farfar Axel Lundblad. Under andra världskrigets bensinransonering var gengas ett av de viktigaste drivmedlen. Hos Lundblads såldes bland annat gengasved och brännved för uppvärmning av många av Alingsås hushåll. Efter krigets slut blev kol och koks de viktigaste handelsvarorna.

– Min pappa har visat mig bilder på de som jobbade här förr. De såg ut som sotare – helt svarta från topp till tå! 1958 började Lundblads sälja eldningsolja. Det var modernt och rent, och det blev såklart en väldigt stor skillnad i arbetsmiljön.

Lilian och hennes man Sven Dahlgren tog över hela verksamheten 2005 från hennes pappa Gunnar och mamma Britt. Redan 1986 började de driva åkeridelen. I dag består familjeföretaget av de två, barnen Paulina och Jonas och ytterligare tre anställda. Mor och dotter ansvarar för ekonomi och administration medan far och son fokuserar mest på hydraulikpressning och försäljning.

Hela familjen samlad. Från vänster: Jonas Dahlgren, Lilian Dahlgren, Gunnar och Britt Lundblad, Sven Dahlgren samt Paulina Sjögren. Familjen samlad. Från vänster: Jonas Dahlgren, Lilian Dahlgren, Gunnar och Britt Lundblad, Sven Dahlgren samt Paulina Sjöberg. 

Förändras efter kundernas behov
Företaget har vuxit och verksamheten har förändrats i takt med teknikutveckling och kundernas behov. I dag finns här bland annat pumpar med Preems diesel, Adblue, RME och HVO. 

I de välsorterade hyllorna inne i butiken står Texacos smörjmedel i prydliga rader. Dessutom fungerar Lundblads som reservdelsutlämningsställe för skogsmaskiner.

I hydraulpressar inne i verkstaden pressas hydraulslang och hydraulkomponenter för entreprenad, lantbruk och industrier. Fortfarande servar företaget ett tiotal Alingsåshem med eldningsolja. Det är mycket nu – och det går bra.

Tydlig miljöprofil och fokus på hållbarhet
Efter mångårigt samarbete med Preem blev Lundblads certifierad återförsäljare 2018.

– Preem har ett brett sortiment med kvalitetsprodukter. Att vi har nära till smörjmedelsfabriken Scanlube i Göteborg gör att vi snabbt själva kan åka dit och plocka upp produkter. Precis som vi har Preem stort kundfokus och satsar mycket på service. Det är skönt att vara så synkade, säger Sven Dahlgren och fortsätter:

– En annan sak jag verkligen vill lyfta är utbildningarna vi får möjlighet att vara med på. De har gjort att vi har vuxit som företag och utvecklat oss. Preem har en tydlig miljöprofil och fokus på hållbarhet. Det gör att vi vet vad vi säljer och att vi kan stå för det.

Sven Dahlgren i verkstaden"Preems tydliga miljöprofil gör att vi vet vad vi säljer och att vi kan stå för det", säger Sven Dahlgren.

 

"En av de största styrkorna är att alla ställer upp"
Familjen funderar nu på generationsväxling – men det är några år bort, berättar Lilian Dahlgren.

– Jag trivs bra här och har inte bråttom. Ett familjeföretag är mer än bara en arbetsplats. Man får en annan relation när man jobbar ihop och för oss fungerar det jättebra. Det viktigaste är att alla har tydliga roller och arbetsuppgifter. Sven och jag har aldrig tvingat hit barnen, och inte förväntat oss att de ska ta över heller. Det är deras beslut.

Paulina håller med.

– Jag tror att jag och brorsan kommer att komplettera varandra när vi väl tar över i framtiden. Vi är båda bra på det vi gör – och vi som familj har roligt tillsammans. En av de största styrkorna i ett familjeföretag är att alla ställer upp. För oss har det varit väldigt viktigt, säger hon.

Paulina Sjöberg "Jag tror att jag och brorsan kommer att komplettera varandra", säger Paulina Sjöberg.

Text: Marcus Olsson
Foto: Anna Sigvardsson Högborg