Här produceras den första svenska förnybara dieseln

In skickas exempelvis vätgas, fett och tallolja*. Och ut kommer den första svenskproducerade förnybara dieseln. Preems raffinaderi i Göteborg är ett steg på bolagets väg att fasa ut fossila bränslen.

Från massafabriken Sunpine i Piteå skeppas tallolja till Skarvikshamnen i Göteborg. Här får talloljan – en restprodukt från pappersmassatillverkning – nytt liv i den första svenskproducerade förnybara dieseln, HVO100. Produktionen startade hösten 2023, men den svenskproducerade HVO100 är redan efterfrågad utomlands för sina goda köldegenskaper och för att den är fri från palmolja.

Utöver bland annat tallolja och fetter är vätgas en annan viktig komponent i produktionen av HVO100. I Skarvikshamnen finns därför även en ny vätgasanläggning. Hjärtat i produktionen är en hög reaktorbyggnad, eller en stor ugn, med 300 grader i toppen och 350 grader i botten. Hit kommer vätgasen, fetterna och talloljan, och ut kommer HVO100. Restprodukter är vatten och koldioxid.

– Reaktorn är omgiven av värmeväxlare och värmen tas tillvara på. Spillvärmen från raffinaderiet blir till fjärrvärme i Göteborgs Energis nät, säger Eva Lind Grennfelt, raffinaderiutvecklingsingenjör på Preem.

Hon har varit med på hela resan mot den första svenskproducerade förnybara dieseln HVO100, som inleddes redan 2008. I dag är produktionen av HVO100 i raffinaderiet i Göteborg uppe i cirka 300 000 kubikmeter.

– Målet är 2,5 miljoner kubikmeter, eller 2,5 miljarder liter, av förnybart drivmedel år 2027, säger Eva Lind Grennfelt.

Nästa mål för Preem är att fördubbla den volymen fram till år 2035. Det handlar då om både förnybart flygbränsle och biodrivmedel för vägtransporter.

– En stor ombyggnad av raffinaderiet i Lysekil är på gång för att klara detta, säger Magnus Heimburg, vd på Preem.

Han berättar även att 99 procent av Preems landtransporter nu går på HVO100. För bolaget som helhet är målet högt ställt: att år 2035 ha ställt om stora delar av verksamheten från fossilt till förnybart.

Allt bränsle som levereras här produceras i Göteborg och lagras i ett 50-tal tankar. Den största rymmer 12 000 kubikmeter. Till den stora depån i Skarvikshamnen kommer tankbilar för att lasta bränsle. Vid depån tankas cirka 1,2 miljoner kubikmeter per år. Drygt 100 tankbilar om dagen fyller upp facken i sina bilar och släp.

Sammantaget är HVO100 fortfarande bara en liten del av den totala mängden bränsle som tankas i Skarvikshamnen, men utfallet är hittills bättre än prognoserna.

– Vi märker av ett stort intresse bland åkerier och privatpersoner, säger Magnus Heimburg.

Från Skarvikshamnen  levereras bränslet till mackar, färjor, sjukhus, byggarbetsplatser och annat i Västsverige från Strömstad i norr, till Falkenberg i söder och Borås i öster.

– Det är mycket bredare samhällsföreningar än man tror. Och ibland lite udda – som när ett känt rockband skulle ha några kubik diesel till sin show på Ullevi, säger depåchefen Torbjörn Bodin.