Nu utökar vi våra laddplatser för elbilar

Tillsammans med den ledande laddningsoperatören, Recharge, storsatsar vi på snabbladdning för elfordon genom att installera hundratals supersnabbladdare på Preems stationer i hela landet.

– Det här är ett led i Preems förnybara omställning och vår strategi att erbjuda fler miljöeffektiva energislag på våra stationer, säger Patrik Johansson, chef för stationsverksamheten på Preem

Våra stationer kommer till en början att utrustas med fyra till åtta laddpunkter som kommer att ha en effekt på 150 kW upp till 300 kW, vilket möjliggör snabbare laddning.

– Genom att erbjuda upp till åtta laddplatser vid våra stationer kan vi möta framtidens växande efterfrågan på laddning utmed vägen, säger Patrik Johansson.

"Förbättrar vardagen för elbilister"

Utrullningen sker först längs med de stora huvudvägarna och på Preems bemannade stationer. Ambitionen är att årligen utrusta 15-25 stationer med supersnabbladdare och bli ett självklart val för alla elbilister längs våra vägar.

– Preem har länge varit en strategisk partner och vi är väldigt glada över att vi nu tar vårt samarbete till en ny nivå. Recharges målsättning är att laddning ska vara enkelt och lättillgängligt. Med en ledande laddlösning på attraktiva platser med bra service förbättrar vi vardagen för elbilister, säger Maria Brant, chef för Recharge Sverige.

Laddning för både tung och lätt trafik

Arbetet med att få laddstationerna på plats påbörjas snarast. I satsningen ingår både laddning för personbilar på Preems bemannade stationer och för lastbilar på Preems Såifa-anläggningar.

Så tidigt som 2009 installerade Preem sina första laddstationer. Samarbetet med Recharge påbörjades 2013, och redan 2014 byggdes de första gemensamma laddstationerna längs strategiska sträckor i Sverige.

FAKTA

Supersnabbladdare Supersnabbladdare

Med en laddhastighet på 150–350 kilowatt (kW) är supersnabbladdare det snabbaste laddalternativet i dag. Med 350 kw effekt kan en elbil laddas 7 gånger så snabbt som med en snabbladdare. Dock kan inte alla bilmodeller utnyttja supersnabbladdarens högsta effekt.

  • Normalladdare: 3,6–22 kW. Beräknad laddtid (80 %) 3–10 timmar.
  • Snabbladdare: 50–150 kW. Beräknad laddtid (enligt behov) 15–120 minuter.
  • Supersnabbladdare: Över 150 kW. Beräknad laddtid (enligt behov) 10–45 minuter.

Läs mer på Recharges hemsida