Fånga in koldioxid

Företag som tidigare släppt ut stora mängder koldioxid i atmosfären kan snart minska klimatpåverkan genom koldioxidinfångning. Just nu jobbar vi för att ha en första anläggning för koldioxidinfångning i drift under 2026. Och allt eftersom vi byter ut fossilt mot förnybart kommer vi så småningom kunna vi generera ”negativa utsläpp”. Det betyder att våra raffinaderier kommer att kunna hjälpa till med omställningen att minska koldioxid som släpps ut i atmosfären.
På denna sida:
Så funkar det
Koldioxininfångning innebär att fånga in koldioxid innan den når ut genom skorstenen. Gasen förvandlas till flytande form för att sedan transporteras med båt för förvaring djupt nere i berggrunden.
När teknik för koldioxidinfångning används på ett bioraffinaderi skapas så kallade ”negativa utsläpp” – vilket i praktiken minskar mängden koldioxid i atmosfären.
Så tar vi oss dit
Vi på Preem driver två av Sveriges tre raffinaderier för drivmedelsproduktion – en verksamhet som genererar höga koldioxidutsläpp. Nu arbetar vi för att ändra på det genom ett projekt för koldioxidinfångning.
Tekniken finns och vi har redan testat att den fungerar. Nästa steg är att se hur vi kan installera den på de delar av raffinaderierna som släpper ut allra mest. En sådan plats är anläggningarna för produktion av vätgas, som behövs för att framställa förnybara drivmedel.
En titt i backspegeln
Vi vet att vi kan klara det. 2019 påbörjade vi en pilotstudie av infångning av koldioxid vid raffinaderiet i Lysekil. Resultaten presenterades i början av 2022 och var mycket positiva.
"För att lyckas behöver vi utveckla våra två raffinaderier och testa ny teknik, som aktivt bidrar till att vår omställning blir av på riktigt."
Steg på vägen
Just nu jobbar vi för att ha den första anläggningen för koldioxidinfångning i drift under 2026. Den tar plats på vårt raffinaderi i Göteborg, där planerar vi för helt ny vätgasanläggning som kommer ha tekniken för infångning av koldioxid.
Allt eftersom vi byter ut fossilt mot förnybart och tar koldioxidinfångning i drift ska våra raffinaderier generera negativa utsläpp och bli kolsänkor*. Det innebär att inte längre bidrar till att öka mängden koldioxid i atmosfären, utan tvärtom hjälper till att minska den.
Preem förklarar: Koldioxidinfångning
Vad är koldioxidinfångning och hur funkar det egentligen? Går det verkligen att fånga koldioxid och förvara under havsbotten? Vi träffar Christina Sjöbris, produktionsingenjör på Preem.
Se videon om koldioxidinfångning.