Minskad förbrukning med eco-driving

Eco-driving är ett begrepp som omfattar flera olika tekniker och knep för att få din bil att förbruka mindre bränsle. Många tekniker utgår från att du kör en bil med förbränningsmotor som tankas med bensin eller diesel. Det finns dock några tumregler som fungerar även för dig som kör elbil.

Undvik onödiga stopp genom att planera din körning

En bil förbrukar alltid som mest energi när den accelererar från stillastående. Genom att planera din körning kan du undvika onödiga stopp och på så sätt spara energi.. Många gånger är förbrukningen mer än fem gånger så hög under acceleration jämfört mot marschfart.

Kör inte för fort

Att köra för fort är inte bara olagligt, det är också en riktig förbrukningsbov. Så håll hastighetsgränsen. För varje 10 km/h högre hastighet över 70–75 km/h du kör, så ökar bränsleförbrukningen med 0,5–1,0 deciliter per mil.

Se till att ha rätt däcktryck

Ett högre tryck i däcken gör att bilen rullar lättare och du sparar på så sätt bränsle. Detta är extra viktigt att tänka på i de fall bilen är tungt lastad. Reser du långt med hela familjen och dessutom med packning i bilen kan det vara dags att justera däcktrycket inför resan.

Plocka av takboxen när den inte används.

Även om utvecklingen går framåt aerodynamiken i moderna takboxar är långt bättre än 15-20 år gamla takboxar så förbrukar de bränsle i onödan om de sitter på taket även efter att fjällsemestern är över. Plocka av takboxen direkt när du kommer hem. Den ska ju ändå av tids nog.

Ta det lugnt med AC’n

Om det är kallt ute är det bättre att använda en kupévärmare innan du åker iväg. Om du inte hinner förvärma bilen är rattvärme och stolsvärme effektivare sätt att få upp värmen.

Skippa farthållaren

Om du är skicklig på att hålla en jämn fart utan farthållare tjänar du på att låta farthållaren vara. Särskilt om det är mycket trafik på vägen och du kör med adaptiv farthållare.

Ytterligare tips för dig som kör en bil med förbränningsmotor

  • Serva bilen
    Gammal olja och igensatta filter är ett dåligt recept för bränslesnål körning
  • Använd motorvärmare
    Kallstarter är en riktig bränsleslukare. Om du har möjlighet att förvärma bilens motor så sparar du mycket bränsle. Särskilt under årets kalla månader.
  • Kör med så hög växel som möjligt
    Om du har en bil med manuell växellåda ska du undvika att rulla längre än två billängder på ettans växel. Hoppa sedan över varannan växel och gå från tvåan till fyran eller trean till femman.