Tips när du ska boka och köra med hyrsläp

Visste du att vi erbjuder envägsuthyrning av släp på utvalda orter med möjlighet att hyra här och lämna där? Detta tips och fler kan du läsa om här. Vi vill göra det enkelt att hyra släp från Preem och vad man ska tänka på under körning med tillkopplat släp.

Mått och prislista för att bestämma släp

Besök vår sida Mått och prislista för att avgöra vilken typ av släp som du ska hyra. Ska du flytta, köra skräp eller hämta upp brädor? Vi har olika varianter av släp och alltid något som passar dig.

Hyr här lämna där med vår envägsuthyrning

Vi har så kallad one way rental med möjligheten att hyra här och lämna där på utvalda stationer – bokning av envägssläp gör du enklast via vår samarbetspartner Brenderup.

Rätt körkort för ditt valda släp

Med B-behörighet får du dra lätt släpvagn, för våra trailers kan utökad körkortsbehörighet krävas.

Håll tiden vid uthämtning och lämning av ditt släp

Kom ihåg att hämta ut och lämna ditt släp i tid då släpet kan vara uthyrt efter dig. Vid försening kontaktas uthyrande station. Hyreskostnaden återbetalas inte vid för tidig återlämning.

Säkerhet först

Kontrollera alltid släpet innan du kör iväg.

  • Koppla på släpet och kontrollera att parkeringsbromsen inte är åtdragen samt att färdbroms, parkeringsbroms, blinkers och ljus fungerar som de ska, för att minimera risken att något lossnar under färd.
  • Kom ihåg att fästa säkerhetsvajern ordentligt och se till att stödhjulet är upphissat och låst innan avfärd.
  • Viktigt att lasten är väl fördelad och inte skymmer sikten för dig som förare, eller blinkers och strålkastare för övrig trafik.
  • Se till att lasten är väl fastspänd, inte hänger löst eller släpar efter fordonet.

    Så kopplar du på ett släp Så kopplar du på ett släp

    Här kan du se vår kollega Filip, Preem Ullevi, visa hur du kopplar på släpet.

Fällknivsprincipen – så funkar det

Om bilen bromsas bättre än släpvagnen kan fällknivsverkan uppstå. Med detta menas att om du bromsar eller backar för kraftfullt riskerar släpvagnens hjul låsa sig vilket trycker bilen åt sidan och hela ekipaget viker sig som en fällkniv. Situationen kan bli svårkontrollerad och det bästa är därför att säkerställa att du alltid backar och bromsar försiktigt och lite i taget när du kör med släp.

Högsta tillåtna hastighet

Med tillkopplad släpvagn får du köra 80 km/h.

Att bromsa med släp

Anpassa farten och håll avstånd till framförvarande så du inte behöver bromsa hårt. Bromsa alltid försiktigt med släp och se om du kan börja med att släppa på gasen för att sakta ner hastigheten.

Att backa med släp

Backa försiktigt och lite i taget för kontroll över släpets svängradie. Genom att hålla i rattens underkant svänger släpet åt samma håll som du för ratten.

Lämna ditt hyrsläp

Vid återlämning anmäler du i butiken att du är åter för kontroll innan släpet kopplas av bilen.

Till bokningen